Bladeren

The Economist

De onderneming die zich specialiseert in `life sciences' is op sterven na dood. Aventis, het Frans-Duitse farmacieconcern, zal de divisie agrarische producten volgend jaar verkopen. Geen wonder, schrijft The Economist, want waar de verkoopcijfers van de divisie farmacie dit jaar 16,2 procent stegen, daalden de verkoopresultaten van Aventis' CropScience met 1,4 procent. Deze divisie is gespecialiseerd in agrarisch-chemische producten en genetisch gemanipuleerd zaaigoed.

Aventis is, zo beschrijft het blad de stand van zaken, al voorgegaan door Astra Zeneca en Novartis die hun krachten bundelden in Syngenta. Maar een dag na de introductie op de beurs was de waarde van de onderneming gehalveerd tot vijf miljard dollar. Het eind van deze ontwikkeling is nog niet in zicht. Pharmacia, de onderneming die Monsanto overnam, zal volgens het blad binnen twee jaar de hele agrarische sector afstoten.

Het chemieconcern DuPont daarentegen stort zich op de agrarische sector en zal de farmacie vaarwel zeggen, weet het blad. Hetzelfde geldt voor het Duitse BASF. Alleen Bayer blijft brood zien in de combinatie van farmacie en agrarische producten.

Forbes

De consument mag dan wars zijn van genetisch gemanipuleerde producten, medicijnen gaan er in als koek, althans tot dusverre. De Amerikaanse geneesmiddelenindustrie heeft het afgelopen jaar 26,5 milard dollar winst gemaakt. Dat is 18 procent van de omzet. Die gouden tijden zijn voorbij, want de consument heeft nu ook de buik vol van dure medicijnen, schrijft Forbes. In een overzichtsartikel maakt het blad zich zorgen over `een nieuwe golf van anti-ondernemingsgezind populisme' en slogans als `capitalism kills, kill capitalism'.

Het gaat, bezweert het blad, echt niet alleen om studenten of aanhangers van consumentengoeroe Ralph Nader, maar ook om Republikeinse politici. Deze stemden recentelijk voor een wetsvoorstel dat het de groothandel mogelijk maakt om geneesmiddelen te importeren uit het buitenland. Want de Amerikaanse farmaceutische industrie is niet in staat om uit te leggen waarom medicijnen die in Amerika worden gemaakt in het buitenland veel goedkoper zijn dan in het thuisland. In Canada bijvoorbeeld is Prozac tien keer zo goedkoop als in de Verenigde Staten. Het kapitalisme heeft zijn prijs.

BusinessWeek

Hoe hoog die prijs is weten de honderdduizenden illegale immigranten die het welvarende Europa binnenstromen. Het zakenblad BusinessWeek noemt de dingen bij hun naam en kwalificeert de situatie van de immigranten als `een zieke draai' van de vrijemarkteconomie: werkgevers proberen wanhopig de kosten te drukken om te kunnen concurreren, en gebruiken de diensten van gangsters om illegale werknemers te ronselen die weinig of niets krijgen betaald.

Het blad bestempelt de situatie van de illegale immigranten als slavernij. Daar komt nog bij dat `de Europese beleidsmakers de aanwezigheid van de immigranten op zichzelf al zien als een probleem. Sommige illegalen worden gedeporteerd. Alleen degenen die het slechtst behandeld worden mogen blijven. Toch zijn er maar weinig wetten die deze nieuwe vorm van horigheid strafbaar stellen.' De kern van het probleem is volgens het blad dat Europa de bloeiende ondergrondse economie nodig heeft om te kunnen blijven concurreren en groeien.

Illegale immigratie in Europa is sinds 1993 toegenomen van 40.000 tot 500.000 mensen per jaar. Uit onderzoek blijkt dat er in de EU-landen minstens 100.000 illegale immigranten werken als contractslaven. De Europese confectie-industrie, waarin per jaar 80 miljard dollar omgaat, is het belangrijkste doelwit van de mensensmokkelaars.

EuroBusiness

Achtduizend dollar is de laagste prijs die de Amerikanen mogen betalen voor een verlovingsring bij juweliershuis Tiffany. Michael Kowalski, de topman van het bedrijf, noemt dat de democratisering van Tiffany. De onderneming kan het zich permitteren om de prijs zo laag te houden omdat de Amerikanen tegenwoordig niet één, maar drie keer trouwen, schrijft het Britse maandblad EuroBusiness. Naarmate het huwelijk steeds minder betekent, geven de Amerikanen meer geld uit aan het symbool ervan. Prijs is belangrijker dan waarde.

Business 2.0

Hoe raar het kapitalisme werkt merken ook de bedrijven van de nieuwe economie. De Britse pensioenfondsen bulken van het geld maar vertikken het om er de groei van de nieuwe economie in Engeland mee te financieren, schrijft Business 2.0 verbolgen. Volgens de Britse vereniging van Venture Capitalists beleggen de Britse pensioenfondsen slechts 0,9 procent van hun geld in de vorm van durfkapitaal, terwijl hun Amerikaanse tegenvoeters er maar liefst 6,9 procent van hun geld aan wagen. Het blad vreest dat de nieuwe economie in Engeland niet meer aan krediet kan komen, omdat Amerikaanse venture capitalists hun geld, anders dan voorheen, niet alleen in Engeland besteden, maar ook wel een gokje willen wagen in de andere EU-landen.

    • Herman Frijlink