Banespa voor 9,25 mrd van Santander

Banco Santander Central Hispano in Spanje heeft gisteren als hoogste bieder de voormalige Braziliaanse staatsbank Banespa overgenomen, voor 7,05 miljard reals (9,25 miljard gulden).

Voor dat bedrag krijgt Santander een belang van 33 procent met meerderheidsstemrecht in Banespa (Banco do Estado de São Paulo), de bank die door de regering in São Paulo van de ondergang was gered. De overnameprijs is de hoogste die ooit in het Braziliaanse privatiseringsproces is betaald.

Santander was de enige overgebleven buitenlandse bank die op Banespa had geboden, nadat vier andere het eind vorige week lieten afweten. De Braziliaanse banken Unibanco en Bradesco waren gisteren de enige overgebleven gegadigden, maar hun biedingen kwamen niet in de buurt van de prijs die Santander wilde betalen.

Banespa heeft de meeste klanten in São Paulo, de rijkste deelstaat in het land, en is gerekend naar het totaal van beheerde tegoeden nummer zes op de Braziliaanse ranglijst. Santander wordt nu met Banespa de derde bank in Brazilië en verdringt Unibanco van deze plaats.

De verkoop markeert Brazilië's meest controversiële privatisering sinds de verkoop van het staatstelecombedrijf Telebras in 1998. De regering moest sterk verzet trotseren van linkse politici, juristen en de 21.000 personeelsleden van Banespa die vrezen nu hun baan te verliezen. Afgelopen zaterdag verklaarde het Hooggerechtshof de laatste van meer dan zestig uitspraken van lagere rechters tegen de privatisering ongeldig. President Carlos Velloso van het hof zei dat afstel van de verkoop ,,de economie ernstige schade zou hebben toegebracht''.

Juridische acties werden nog tot het einde van de veiling gisteren voortgezet. De politie zette 1.500 man van de mobiele eenheid in om het beursgebouw in Rio de Janeiro — waar de veiling plaatsvond — te beveiligen, maar de demonstranten gebruikten geen geweld.

Vorige week leek de veiling nog verstoord te worden door tegenstanders, toen buitenlandse banken zich terugtrokken. De eerste was het Braziliaanse dochterbedrijf van Fleet Boston Financial Corp., gevolgd door de Citibank, de Spaanse Banco Bilbao Vizcaya Argentaria en de Britse HSBC. De Braziliaanse bank Safra liet het afweten nadat zij niet tot overeenstemming kon komen over een bod met een buitenlandse partner.

Volgens analisten hebben de buitenlandse bieders met uitzondering van Santander vooral afgehaakt omdat fiscale lokkertjes ter waarde van 1,3 miljard dollar veel voordeliger bleken voor Braziliaanse dan voor buitenlandse banken.

Het aandeel Santander sloot gisteren 6,9 procent lager op de beurs van Madrid, omdat beleggers vinden dat de bank een zeer forse prijs heeft betaald. Ook vreest men verdere blootstelling van Santander aan de grillen van de opkomende markten in Latijns Amerika.