ASTRONAUTEN AAN TAFEL

Uit marktonderzoek blijkt dat twee op de tien Nederlanders zonder ontbijt de deur uitgaan. Een Brits onderzoek signaleerde dat er ook minder tijd voor de lunch wordt ingeruimd. Alleen in Spanje en Italië luncht men nog zonder haast. In Frankrijk is die gewoonte ook al aan het voorbijgaan. Steeds vaker wordt er tussen de middag achter de computer gegeten. Wie niet wil hoeft niet meer aan tafel. Dankzij de ruimtevaart is er voedsel ontwikkeld waar alles inzit en dat je zo naar binnen slurpt. Dit astronauten-eten wordt inmiddels ook in ziekenhuizen gebruikt. Op de grond wil men astronaut-snel eten, in de ruimte snakt men naar de gezellig tafelen. In 1962 at John Glenn nog uit een tube. Bij langere vluchten bleek de behoefte aan gewoon eten toe te nemen. Astronauten van de latere Apollovluchten konden een beetje koken: diepgevroren voedsel – garnalencocktail, kip, pudding – met heet water aanmaken. Omdat door de veranderde zwaartekracht de neus verstopt raakt voelen astronauten zich permanent `verkouden'. Het volgende verzoeknummer bestond uit zeer pittig eten, omdat men dan tenminste iets proefde. Raymond Loewy, de bedenker van het Heinz soeplabel, bemoeide zich op verzoek van NASA met ruimte-eten. Loewy ontwierp een keukentje met vries- en voorraadkastje en oventje. Een magnetron is in de ruimte onbruikbaar. Er werd een eethoekje ingericht, waar de astronauten tegen over elkaar aan tafel op stoelen zaten en hun voedsel zelfs met een lepel en vork konden eten. ,,Normaal'', samen eten kwam de stemming en dus de werklust ten goede. Een recept voor 2 personen: gebakken sardientjes met een pittige mayonaise. Bereiding: Maak de bij voorkeur zelfgemaakte mayonaise aan met een flinke hoeveelheid vloeibare harissa. Snijd de buik van de sardientjes open en verwijder de ingewanden. Was de sardientjes. Dep ze droog en wentel ze door bloem. Bak ze in hete olijfolie aan beide kanten in ongeveer 8 minuten knapperig bruin. Laat ze even op keukenpapier uitlekken. Bedruppel ze met citroensap. Strooi er zout op. Serveer de pittige mayonaise in een aparte kom bij de vis. Eet er groene sla of tomatensla bij. De hete mayonaise smaakt ook goed bij andere gebakken vis.

    • Anne Scheepmaker