Van Agt: Vrijgeleide Molukkers niet beloofd

Voormalig minister van justitie Dries van Agt verzet zich tegen de suggestie in de televisiedocumentaire Dutch Approach dat aan Molukse treinkapers in 1977 een vrijgeleide is beloofd. Van Agt verklaarde dat gisteren in het tv-programma Buitenhof. Hij nam krachtig stelling tegen de suggestie in de documentaire dat de beëindiging van de treinkaping door mariniers, waarbij een aantal gijzelnemers de dood vonden, als een `executie' zou kunnen worden opgevat.

Geen bezwaren heeft Van Agt, die als minister van justitie mede verantwoordelijk was voor het bij de Molukse acties in 1977 gevoerde beleid, tegen het bij de documentaire behorende boek, de Molukse acties van Peter Bootsma.

Als minister van justitie droeg Van Agt directe verantwoordelijkheid voor het beleid inzake de Molukse acties in 1977, die bestonden uit de gelijktijdige kaping van een trein bij De Punt en de gijzeling van een school met kinderen in Bovensmilde.

Van Agt zegt pas uit het boek van Bootsma te hebben begrepen, dat een bij het contact met de treinkapers betrokken psychiater tegenover hen toespelingen heeft gemaakt op een door de Nederlandse regering gedane belofte van vrijgeleide. Daarvan is geen sprake geweest, aldus Van Agt, die overigens opmerkt dat zulk een belofte van de overheid onder dwang `rechtens en moreel' zonder waarde was geweest.

Een voorvertoning van Dutch approach heeft eerder in Molukse kring grote verontwaardiging gewekt. Deel drie van de documentaire is vanavond te zien op Nederland 3.