Top centrale bank Indonesië stapt op

De Indonesische roepia is vandaag naar de laagste koers in twee jaar gezakt – 9.465 tegen de dollar – nadat dit weekeinde vijf bestuursleden van de centrale bank hun ontslag hadden ingediend. De vijf repten van een ,,vertrouwenscrisis'' rond de bank.

Waarnemend gouverneur Anwar Nasution van Bank Indonesia (BI) en vier vice-gouverneurs stelden in de nacht van vrijdag op zaterdag hun functies ter beschikking, omdat de BI ,,het vertrouwen kwijt is van regering, parlement en samenleving'' en aftreden in het belang zou zijn van de bank. Nasution bracht deze ,,legitimiteitscrisis'' in verband met de verdwijning van tientallen miljarden guldens aan liquiditeitskredieten die de centrale bank in de jaren 1997-'98, na het uitbreken van de monetaire crisis, heeft verstrekt aan 48 banken in nood.

Volgens een accountantsrapport van de nationale rekenkamer is 96 procent van deze kredieten ter waarde van 144 triljoen roepia (ongeveer 40 miljard gulden) nooit terugbetaald en is zeker een derde van dat bedrag oneigenlijk gebruikt. De BI is al maanden verwikkeld in een geschil met de regering over de vraag welke partij moet opdraaien voor deze miljardenverliezen. De centrale bank is slechts bereid 24,5 triljoen roepia voor zijn rekening te nemen. De regering nam daar afgelopen vrijdag genoegen mee om zich de kosten van een kapitaalsinjectie voor de BI te besparen.

Vandaag was nog onduidelijk wat de status is van gouverneur Sjahril Sabirin, die eerder dit jaar op non-actief werd gesteld nadat het openbaar ministerie hem als verdachte had aangemerkt in een ander bankschandaal. Sabirin zat enige tijd in voorlopige hechtenis en heeft inmiddels huisarrest. President Wahid heeft het parlement gisteren drie kandidaten voorgedragen voor het nieuwe BI-bestuur. Een van hen is waarnemend gouverneur Anwar Nasution. Die werd pas vorig jaar directielid, is dus niet betrokken bij het BLBI-schandaal en geldt als een bekwaam en onkreukbaar manager.

    • Dirk Vlasblom