Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage uit Bosnië waar jongeren ernstige problemen hebben met het verwerken van hun oorlogstrauma's. Verder aandacht voor zwangerschapsafbrekingen na de 24ste week die minister Borst wil toestaan als er sprake is van een ernstige afwijking. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Aandacht voor de juridische strijd in de VS om de Republikeinse c.q. Democratische stemmen en een reportage over wat mensen straks met het spaargeld in hun oude sok moeten doen als de euro wordt ingevoerd. Ned.3, 22.30-22.57u.

Waskracht! Tweede deel van een reportage over de Molukken geeft een gesprek met deskundige Paulien Joël-Parera in Ambonstad. Ned.3, 23.40-0.07u.

DOCUMENTAIRES

Spots. Een reportage over ex-geliefden die elkaar de oorlog hebben verklaard en vooral over de kinderen van de rekening. In België is er een aantal centra waar gescheiden ouders hun kinderen onder toezicht kunnen bezoeken. In een `neutrale' omgeving oefenen ouders hun bezoekrecht uit. Canvas, 20.55-21.35u.

Dokwerk: Dutch approach. Derde aflevering van een 4-delige serie over de Nederlandse aanpak van de Molukse acties in de jaren zeventig. Afl.: Het woord van de regering. Ned.3, 20.57-22.00u.

What the Romans did for us. Serie over Romeinse uitvindingen en ontwikkelingen. De Romeinen introduceerden nieuwe instrumenten in de landbouw, zoals de ploeg en de combine. Ook in de stedenbouw lieten zij hun sporen na met badhuizen, publieke toiletten en riolering. Afl.: Building Britain. BBC2, 21.30-22.00u.

Bij de marine. Over de ontberingen van een marineklas in opleiding en het leven aan boord van het fregat Hr. Ms. van Amstel die in de Golf van Biskaje opereert. Veronica, 21.40-22.15u.

Andes to Amazon. Natuurfilm over de natuur van Zuid-Amerika. Op de uitgestrekte graslanden van het continent huizen merkwaardige wezens zoals reuzenmiereneters, gordeldieren, wolven met manen, capibara's en jaguars. Afl.: The Great Plains. BBC2, 22.00-22.50u.

Dokument: Brieven aan de koningin. Slot van een serie portretten van radeloze briefschrijvers portretteert een vrouw van een gevangene die niet zonder haar man kan leven en de koningin een gratieverzoek schrijft. Ned.1, 22.58-23.43u.

Surinamers zijn beter dan Marokkanen. In deze uitzending over de overeenkomsten en verschillen tussen Surinamers en Marokkanen praten psychologe Liselotte Visser, seksdeskundige Xaviera Hollander, zanger Def Rhymz en schrijver Hans Sahar over wie de beste minnaars zijn. Presentatie Monique Hoogmoed en Samira Abbos. Afl. : Minnaars. Ned.3, 23.10-23.440u.

Mit `Bubi' heim ins Reich. Portret uit 1999 van SS-leider en oorlogsmisdadiger `Bubi' von Alvensleben, die in Neurenberg bij verstek ter dood werd veroordeeld en in 1970 in Argentinië overleed. ZDF, 23.50-1.05u.

DRAMA & SPORT

Studio Spaan. Satirisch programma van Henk Spaan met vanavond o.a. voetbalmanager Rob Jansen en Feyenoorder Paul Bosvelt die van striptekenaar Gerrit de Jager tips krijgt voor zijn cartoons. Ned.3, 20.26-20.57u.

Human remains. Serie fictieve documentaires brengt vanavond een gelukkig getrouwd koppel van middelbare leeftijd dat een pension runt en niet moeilijk doet over het organiseren van swingende SM-feestjes. Met acteurs Rob Brydon, Julia Davis e.a. Afl.: Slither in. BBC2, 23.00-23.30u.

PRAATPROGRAMMA

Nieuws aan tafel. De presentatoren Theo van Gogh, Jeroen Pauw en Paul Witteman nemen enkele gebeurtenissen uit de afgelopen week door. RTL5, 22.25-23.10u.

KUNST

Omnibus. Portret van Engelands prima ballerina, Dame Alicia Markova, op het moment dat zij haar negentigste verjaardag viert. BBC1, 23.35-0.30u.

FILM

Criss Cross (Chris Menges, 1993, VS). Op de rand van de sentimentaliteit balancerend verhaaltje over 12-jarige jongen die anno 1969 zijn slovende, alleenstaande moeder Goldie Hawn financieel een handje probeert te helpen. Film overtuigt vooral als sfeerbeeld van het eind van de jaren zestig, de Vietnam-kater en de schijnvrijheid van volwassenen in het post-hippietijdperk, die niet zelden ten koste ging van de opvoeding van hun kinderen. RTL5, 20.30-22.25u., met reclame.

. Le lieu du crime (André Téchiné, 1986, Frankrijk). Deels autobiografisch, lyrisch drama van Téchiné over de onvoorwaardelijke liefde van een gescheiden, kleine zelfstandige (Catherine Deneuve) voor een ontsnapte gevangene (Victor Lanoux), verteld vanuit het perspectief van haar dromerige zoontje. Ongemaniëreerd acteren (met name ook van Danielle Darrieux als grootmoeder) in verstilde beelden. Opgenomen in de geboortestreek van de regisseur, aan de rivier de Garonne. TV5, 22.15-24.00u. & morgen, 14.15-16.00u.

Farlig farvann / Dangerous Waters (Lars Berg, 1995, Noorwegen). Psychologische thriller. Twee voortvluchtige criminelen belanden met gijzelaar op verlaten eiland. ZDF, 22.15-23.35u., nagesynchroniseerd.

. Trading Places (John Landis, 1983, VS). Dan Aykroyd en Eddie Murphy excelleren in karikaturale satirische komedie als onwetende proefkonijnen in sociaal experiment: kan een louche bedelaar zich ontpoppen tot briljante beursspeculant en andersom? Met Jamie Lee Curtis als hoertje met-een-hartje-van-goud. BBC1, 0.30-2.20u.

Interiors (Woody Allen, 1978, VS). Eerste ernstige film van de 'Amerikaanse Ingmar Bergman': ambities en neurosen in een besloten kring van New-Yorkse intellectuelen die hun gevoelens niet aankunnen en wegzinken in artistiek drijfzand. Met Diane Keaton, E.G. Marshall, Geraldine Page, Maureen Stapleton, Richard Jordan, Sam Waterston, Marybeth Hurt. ARD, 1.00-2.30u., nagesynch.