Schenking is mysterie

Het Parijse Musée d'Orsay heeft onlangs een raadselachtige schenking gekregen. Het gaat om 74 schilderijen en 25 grafische bladen van onder anderen Chardin, Guardi, Manet, Degas, Cézanne, Hammershoi, Marquet, Léger, Mondriaan, Balthus en Schwitters, met een totale waarde van ruim 140 miljoen gulden. Het raadsel betreft de schenker. Het museum zelf weigert de naam prijs te geven, zo blijkt uit Franse en Britse kranten, en suggereert alleen dat het om een wetenschapper gaat. Journalisten vermoeden dat het gaat om Philippe Meyer, zoon van de André Meyer, oprichter van de investeringsbank Lazard Frères et Cie en tijdens zijn leven begunstiger van onder meer het Louvre en het Metropolitan Museum in New York. Inmiddels is er een wetenschapper Philippe Meyer in een Parijs' ziekenhuis getraceerd, maar die beweert niets met Lazard te maken te hebben. En die ene Philippe Meyer die nog steeds bij Lazard in New York werkt, blijft onvindbaar. Opmerkelijk is dat het merendeel van de kunstwerken de laatste twintig jaar werd aangekocht. Een aantal stukken gaat naar musea buiten Parijs.