Ritsma wint op nieuwe schaatsen

Vorige week trapte hij bij de NK afstanden in Den Haag nog door zijn rechterschaats, maar zaterdag bleef Rintje Ritsma op twee nieuwe exemplaren glansrijk overeind. Aanvankelijk had Ritsma zich niet gekwalificeerd voor de 1.500 meter. Als invaller voor de grieperige Jakko Jan Leeuwangh reed hij in Berlijn bij de wereldbekeropening op de schaatsmijl de snelste tijd: 1.48,61, een baanrecord.

,,Jammer dat Adne Søndral en Ids Postma hier niet reden'', zei de winnaar. ,,Dan had ik nog beter kunnen zien waar ik sta.'' Voorlopig staat Ritsma bovenaan, al kan daar volgend weekeinde in Heerenveen weer verandering in komen. Voor de kopman van TVM was de zege in elk geval van groot belang. Zeker mentaal. ,,Af en toe heb je inderdaad een bevestiging nodig. Het was alweer anderhalf jaar geleden dat ik bij een wereldbeker een afstand won.''

De Fries bleef de Japanner Hiroyuki Noake en de Rus Aleksandr Kibalko voor. De plaatsen vier tot en met zes waren voor achtereenvolgens Gianni Romme, Erben Wennemars en Mark Tuitert. Martin Hersman werd elfde. Door die prestatie start niet hij maar zijn ploeggenoot Ritsma volgend weekeinde in Heerenveen op de 1.500 meter. Ook Leeuwangh is dan weer terug. ,,Het kan niet zo zijn dat Rintje langs de kant moet blijven'', zei TVM-coach Geert Kuiper. ,,Daar wordt Martin dan het slachtoffer van.''

Gianni Romme won gisteren in Berlijn met overmacht de 5.000 meter. De schaatser van SpaarSelect verpulverde zijn eigen baanrecord van twee jaar geleden met bijna tien seconden: 6.25,53. Ritsma werd tweede, kernploeglid Carl Verheijen bekroonde een sterk optreden met de derde plaats. Bob de Jong verkeert nog in een vormcrisis. Hij werd zevende.

Bij de vrouwen waren de Duitse deelneemsters superieur. Gunda Niemann won zaterdag de 3.000 meter, haar landgenote Anni Friesinger schreef gistermiddag de 1.500 meter op haar naam. Niemann verbeterde haar eigen baanrecord in Berlijn; 4.03,73. Friesinger werd op gepaste afstand tweede, voor Renate Groenewold.

Op de 1.500 meter verbeterde Friesinger haar eigen baanrecord, tot 1.57,71. Niemann werd tweede. Groenewold legde ook op de schaatsmijl beslag op de derde plaats.

In Berlijn werd bekend dat de Internationale Schaatsunie (ISU) dit seizoen gezondheidscontroles gaat uitvoeren buiten de toernooien om. Schaatsers kunnen bij trainingen een controleur verwachten voor een bloedtest. Aan de hand van de testresultaten kan een schaatser met een te hoge hematocrietwaarde een startverbod van twee weken krijgen. Een te hoge waarde kan duiden op het gebruik van het bloeddopingmiddel EPO.

De ISU zou liever de controles zo uitvoeren dat ook kan worden aangetoond wat de oorzaak van een te hoge bloedwaarde is. Dat is technisch mogelijk, met een gecombineerde controle van bloed en urine. Deze test is echter nog niet goedgekeurd door het Internationaal Olympisch Comité.

De Noor Adne Søndral meldt op zijn internetsite dat de Noorse bond morgen bij hem een bloed- en urinetest uitvoert waarvan de resultaten openbaar zullen worden gemaakt. ,,Ik hoop dat meer schaatsers m'n voorbeeld volgen.''