Orgie

Vrijdagavond laat; Nuf aan de lijn: ,,Hi sweetie, can I come over and play with your Ballsemens again?'' ,,Pardon... spelen met mijn wát?'' ,,You know, bonehead, those lovely Ballsemens that come in my hand when I tickle them. Are you listening or what?''

Zij is altijd recht door zee maar zo zout had ik het niet eerder gegeten. Vanzelfsprekend beloofde ik voor haar te koken en een fiets te regelen, op de voorwaarde dat haar mobieltje thuisbleef.

Met twee rijwielen en een bonzend hart stond ik de volgende ochtend te wachten op de boemel die haar naar de Achterhoek bracht. Welke kleur lenzen zou ze vandaag dragen? Blauwe, bruine, grijze, groene? Mijn hart sloeg over toen ik haar in de verte ontdekte: knalrood rugzakje, maïsgele blazer en minirok, lichtblauwe kousen en dito getinte pumps. ,,Hi, cowboy. Do you still hate me? Excellent. I'm dead to the world until Monday morning. Let's go.''

Haastig fietsten we naar het buitengebied waar de lantaarnpalen ontbreken, de verharde wegen eindigen in zandpaden en waar de schuur staat die ik mijn atelier noem. ,,This is the end of civilization, indeed.''

In de tuin deinde ze zonder dralen op de reuzenspringbalsemienen af, sloot haar ogen en streek met haar rozerode nepnagels langs de gespannen zaaddozen. Zij slaakte verrukte kreetjes toen het zaad haar om de oren vloog. Toen zij ook nog kreunde, schoot ik in de lach en mompelde iets over ongewenste intimiteiten op mijn werkplek, plantenmisbruik, stadse frustratie. ,,Shut the fuck up, this is a great, a truly great feeling! Especially for a woman. I really love it. It's innocent, naughty and obscene at the same time.''

Plots schoot me te binnen dat zij in een vorige herfst, toen ze voor het eerst naar het atelier kwam, ook zo enthousiast reageerde op het springzaadfenomeen. Nu zag ik pas het door haar intuïtief gedetermineerde verband tussen de `Ballsemens' (balzakzaden) en het virusvrije, met kracht weggeslingerde springzaad.

Een halfuur later waren alle balsemienen betast en ontlast, van de bleekroze en de melkwitte tot de donkerpaarse. Met een tevreden zucht schudde Nuf het zaad uit heur haar. ,,Wauw'', hijgde zij, ,,I really needed that.'' ,,Mevrouw blieft nu zeker een kopje thee en een krentenbol?'' fleemde ik.

,,Whatever darling.'' ,,Op het zandpad ligt ook nog wat zaad, wees voorzichtig want dat is stekelig verpakt.'' ,,You love jerking me around, don't you?''

,,Welnee aanbiddelijke regenboog, hoe kom je er bij. Hier heb je een vers kopje hibiscusthee en een stoel, geniet van de najaarszon terwijl ik op het pad zaad raap.'' ,,Thanks, you're a funny fucker for sure.''

Onder buurmans boom raapte ik de eerste tamme kastanjes. Weliswaar moet er eigenlijk net als bij spruitjes en boerenkool eerst de vorst overheen, dan stijgt de smaak tot grote hoogte, inmiddels weet ik dat bij kastanjes stoven een klont roomboter, een vanillestokje en een snufje zout wonderen doen.

's Avonds zwijmelde Nuf in mijn appartement in de Keuringsdienst van Waren nog steeds over de zaadorgie: ,,The sheer power of that orgasm...'' ,,Nou zeg, zo is het wel genoeg, ik sta te koken verdomme.'' ,,Temper, temper...''

Nuf ijsbeerde, nipte Campari en zuchtte. ,,Wist je dat de reuzenspringbalsemien officieel impatiens glandulifera heet?'' wijsneusde ik. Naar het Latijnse pati (duldend) en im, ofwel geen aanraking duldend. ,,Sweetheart, sometimes I think I should wake up and you'd be gone, never having been.'' ,,Je wordt toch hopelijk geen sikkeneurige droogneukster?'' ,,You're jealous, aren't you?''

Na het eten, in sinaasappelsap gestoofde maïskip met kastanjes, wandelden we zwijgend over de dijk langs de IJssel. ,,Vind je jezelf echt niet excentriek'', vroeg ik na een tijdje, ,,ook niet een beetje?''

Misprijzend keek ze naar de tegen de stroom in puffende rijnaken en zuchtte. ,,Echt niet?'' zeurde ik. ,,Okay sweetie, listen. You never worked one goddamn day of your life in an office, surrounded by whining phones, puking faxmachines and farting paper pushers, didn't you? Did you ever took a good look at a walnut? Well, I'm the nut and my boring job is the wall. Never heard of WRF, smartass? Work Related Frustration?'' ,,Maar in plaats van meteen naar het atelier te fietsen hadden we ook...'' ,,Get your mind out of the gutter darling, that would've been vulgar and besides you'd be scared shitless.''

's Nachts lagen we, zoals gebruikelijk omringd door tientallen flakkerende waxinelichtjes, in de bedstee nog uren te fluisteren over de oedipale en de symbiotische fase in de moeder-dochterrelatie, onderdrukte agressie en normbesef, dameserotiek, carrièredwang en `female bonding'. Toen ik na een paar uur om genade smeekte, schoot Nuf in de lach. ,,Good God, sweetie, you really are jealous!''

Waarna de stekker in het stopcontact gleed en alles op tilt sloeg.

    • Peter Yvon de Vries