Online games

Steeds meer mensen gaan het internet op, de modems worden sneller en de bandbreedte neemt toe. Drie redenen om games niet langer in je eentje op je eigen computer tegen intelligente software te spelen, maar je kracht te beproeven op echte mensen die zich overal ter wereld kunnen bevinden.

Nu is het spelen van online games natuurlijk niet van vandaag of gisteren. Al in de begintijd van het internet (jaren 60/70) speelden beoefenaars van denksporten tegen elkaar door schaak-, dam- of go-zetten naar elkaar te e-mailen. Toen id-Software eind 1994 Doom op een nietsvermoedende wereld losliet, raakte het spelen van games over lokale netwerken ingeburgerd. En tegenwoordig zijn bijna alle spellen met een multiplayer-modus uitgerust, waardoor teams van menselijke spelers via het web tegen elkaar kunnen spelen.

Hierbij gaat het steeds om hardcore gamers die zelf allerlei technische problemen kunnen oplossen. De computer- en internetgebruikers die er nu bijkomen willen liever niets met techniek te maken hebben. Voor hen waren er tot voor kort weinig geschikte online games. Natuurlijk is er de MSN Gaming Zone van Microsoft, met onderdelen voor gevorderde en beginnende spelers, maar die site is Engelstalig.

Daboo, een initiatief van de Nederlandse zoekmachine Zoek.nl is een leuke Nederlandstalige site waar je ook met weinig ervaring online kunt spelen. Je vindt er bordspellen als schaken, dammen en vier op een rij, kaartspellen als casino en hartenjagen en actiespellen als Drop, Pitfall en Snake. Om te kunnen spelen moet je een gebruikersnaam en wachtwoord kiezen, waarmee je vervolgens altijd kunt inloggen.

Op de site kun je van ieder spel de spelregels opvragen, de ranglijsten bekijken, de uitleg over de werking van de site napluizen, de laatste nieuwtjes en de zogenaamde ontstaansmythen lezen en – natuurlijk – spelen! Bovendien kun je met andere spelers chatten, d.w.z. `live' met elkaar kletsen door zinnen in een tekstvakje in te typen.

(www.daboo.nl en www.zone.com)

    • Rob Smit