`Neem van immigranten vingerafdruk'

Een Italiaanse staatssecretaris heeft voorgesteld vingerafdrukken te nemen van alle immigranten van buiten de Europese Unie om effectiever te kunnen optreden tegen criminaliteit.

Terwijl sommige coalitiegenoten dit plan verwierpen als een soort racisme, gaven andere centrum-linkse politici voorzichtige steun. De rechtse oppositie roept al maanden om harder optreden tegen illegale immigratie en kleine criminaliteit, twee problemen die hoog op de agenda van veel Italiaanse kiezers staan en door veel kiezers met elkaar in verband worden gebracht. Opinie-onderzoekers voorspellen dat deze onderwerpen een centrale rol zullen spelen in de campagne voor de verkiezingen die uiterlijk volgende zomer moeten worden gehouden.

Staatssecretaris Massimo Brutti van Binnenlandse Zaken en lid van de Linkse Democraten, de grootste coalitiepartij, zei dat dit een manier is om te voorkomen dat buitenlanders die worden gearresteerd, een valse identiteit opgeven.

Alle buitenlanders verplichten vingerafdrukken te geven is ,,een schending van de privacy'', zei minister van Gelijke Kansen Katia Bellillo. Een hulpgroep voor buitenlanders zei dat dit discriminatie zou legaliseren. Maar Senaatsvoorzitter Nicola Mancino sprak zijn steun uit. ,,Als we een veiliger land willen, moet de staat weten waar deze niet-Europeanen zijn, wat ze doen en hoe ze leven.''

Partijleider Umberto Bossi van Lega Nord, die er regelmatig van wordt beschuldigd xenofobie aan te wakkeren, stelde vijf jaar geleden al voor om vingerafdrukken te nemen. Nu zegt Bossi dat het doel niet moet zijn illegale of van misdaad verdachte buitenlanders op te sporen, maar ze het land uit te zetten.