Nederlaag regeringspartij Praag

Bij de verkiezingen voor eenderde van de Tsjechische Senaat hebben de regerende sociaal-democraten van premier Miloš Zeman opnieuw een zware nederlaag geleden. Ook hun parlementaire bondgenoot, de conservatieve ODS van ex-premier Václav Klaus, leed verlies. De opkomst was met nauwelijks 21 procent uitzonderlijk laag.

De nederlaag ontneemt de sociaal-democratische CSSD en de ODS hun simpele meerderheid in de Senaat en daarmee de mogelijkheid door middel van grondwetswijzigingen de bevoegdheden van president Havel te beperken.

Bij de verkiezingen stonden 27 van de 81 zetels in de Senaat op het spel. In de eerste ronde tekende zich twee weken geleden de nederlaag van de regerende CSSD al af; in de tweede ronde van gisteren werd die volop bevestigd. Van de 27 zetels kwamen er 17 terecht bij de zogenoemde `Coalitie van Vier', een samenwerkingsverband van vier oppositiepartijen waarvan de Vrijheidsunie en de christen-democraten de belangrijkste zijn. De ODS won slechts acht van de 27 zetels, de sociaal-democraten slechts één – een verlies van acht zetels. De communisten, die twee weken geleden bij regionale en Senaatsverkiezingen waren opgeklommen naar de derde plaats, nog vóór de sociaal-democraten, kregen uiteindelijk geen enkele van de 27 zetels, hoewel acht van hun vertegenwoordigers tot de tweede ronde waren doorgedrongen.

In de nieuwe Senaat heeft de Coalitie van Vier nu 39 zetels, de ODS heeft er 22, de sociaal-democraten hebben er vijftien, de communisten drie. De twee resterende senatoren zijn onafhankelijk. De vice-voorzitter van de sociaal-democraten, Karel Kobeš, sprak na de verkiezingen van ,,een koude douche''.