`Milieubureau Defensie laks bij controle'

Het Bureau Advies Milieuzaken van het Ministerie van Defensie lapte de regels voor de opslag van vuurwerk aan zijn laars.

Dat verklaarde P. van Brandenburg, milieucoördinator van de politie Zuid-Limburg, vanmorgen voor de rechter-commissaris in Den Haag. Volgens hem stond het bureau onder vuurwerkhandelaren bekend als `de Sinterklaas van de vuurwerkbranche'. ,,Zij regelden de vergunning voor ondernemers die er met de gemeente niet uitkwamen.''

Van Brandenburg is de eerste in een reeks getuigen die wordt gehoord door letselschade advocaten, die slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede vertegenwoordigen. De advocaten hopen de aansprakelijkheid voor de ramp te kunnen vaststellen om voor hun cliënten een schadevergoeding te eisen. Zij richten zich met name op de overheid en horen vandaag en later onder meer ambtenaren van de gemeente Enschede en van het bewuste bureau van Defensie.

Politie-inspecteur Van Brandenburg verklaarde vanmorgen dat hij in 1997 TNO onderzoek had laten doen naar de brandwerendheid van zeecontainers. Daaruit bleek dat een normale zeecontainer slechts vier minuten brandwerend is en daarmee niet voldoet aan de eisen voor de opslag van vuurwerk. Het rapport heeft Van Brandenburg verspreid onder verschillende handhavers van milieuregels. Ook de gemeente Enschede kreeg een exemplaar.

Volgens Van Brandenburg was de Enschedese ambtenaar die hij erover sprak gelukkig met het rapport. ,,Zij zaten toen met de aanvraag van een bedrijf dat vuurwerk in zeecontainers wilde opslaan.'' In die tijd vroeg vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks in Enschede uitbreiding aan van zijn milieuvergunning. Er werd toen voor het eerst officieel vuurwerk in zeecontainers opgeslagen. ,,De Enschedese ambtenaar zei: ,,We zijn er niet blij mee, maar we kunnen het niet tegenhouden,'' aldus Van Brandenburg. ,,Het rapport zou munitie kunnen zijn voor de gemeente''.

Van Brandenburg had over dit rapport ook telefonisch contact met het Bureau Advies Milieuzaken van Defensie. De ambtenaar daar bagatelliseerde het TNO-rapport, aldus Van Brandenburg, die de ambtenaar vervolgens verweet regels te bedenken, om deze vervolgens als eerste aan de kant te schuiven. Van Brandenburg: ,,Hij noemde mij een kommaneuker. Toen heb ik het gesprek beëindigd.''