Kwade betogingen in Georgië

De Georgische president Edoeard Sjevardnadze heeft zaterdag gewaarschuwd voor chaos naar aanleiding van een nacht van woedende demonstraties tegen de energietekorten.

Naar aanleiding van de betogingen in de nacht van vrijdag op zaterdag zat Sjevardnadze zaterdag een spoedbijeenkomst van de regering voor. Hij waarschuwde na de bijeenkomst voor ,,massale wanorde en complete chaos'' als de regering niet snel een oplossing vindt voor het tekort aan elektriciteit.

Bij de demonstraties blokkeerden duizenden inwoners van Tbilisi de centrale straten van de hoofdstad. Ze wierpen barricades op van trolleybussen en staken autobanden in brand. Daarbij viel een dode: een oude vrouw kwam om in een brand in haar huis, veroorzaakt toen vuur van zo'n stapel autobanden oversloeg. De brandweer slaagde er niet in bij het huis te komen.

De woede van de demonstranten, die hebben gedreigd opnieuw de straat op te gaan als de situatie niet verbetert, gold het stroomtekort. Volgens de regering krijgen de inwoners van Tbilisi per dag zes uur stroom. In werkelijkheid wordt minder geleverd. Dat betekent dat de inwoners van de hoofdstad aan het begin van de winter maar zelden warm water en verwarming hebben.

Volgens de autoriteiten wordt het tekort aan stroom veroorzaakt door corruptie en door ,,fouten'' bij de privatiseringen in de energiesector. Daarbij komt de grote droogte van de afgelopen maanden; de waterreservoirs zijn leeg en de waterkrachtcentrales werken niet. De demonstranten voeren aan dat bij de privatiseringen door corrupte ambtenaren een deel van de energiesector illegaal aan buitenlandse investeerders is verkwanseld. Sjevardnadze beloofde na de spoedbijeenkomst van de regering binnen zeven tot tien dagen een oplossing te vinden voor het energieprobleem.