Kamer eist inzicht in milieufraude

De Tweede Kamer wil opheldering van minister Pronk (Milieu) over het bericht dat een semi-ambtelijk orgaan van zijn ministerie valsheid in geschrifte zou hebben gepleegd bij de uitvoering van wettelijke taken. PvdA en CDA hebben kritiek dat de Kamer niet eerder is geïnformeerd over de gerezen problemen.

Zaterdag werd bekend dat het Service Centrum Grond (SCG), een zelfstandig bestuursorgaan van Pronks ministerie, volgens de Rotterdamse recherche valse verklaringen heeft afgegeven. Daardoor konden afvalbedrijven en stortplaatsen voor miljoenen guldens milieuheffingen ontlopen. Het SCG wordt bestuurd door ambtenaren van Pronk, gedeputeerden en wethouders.

PvdA, VVD en CDA willen een debat met Pronk nadat hij in een brief de rol van zijn ministerie uiteen heeft gezet. Pronks partijgenoot Feenstra (PvdA) vindt het ,,niet correct'' dat de Kamer niet eerder is geïnformeerd over de zaak. Zijn collega Scheijer (CDA) noemt dit ,,zeer kwalijk''. Enkele fracties hebben overwogen Pronk deze week al naar de Kamer te roepen maar zien daarvan af wegens de internationale klimaatconferentie.

J. Klein Molenkamp (VVD) wil ,,een heel serieus debat met de minister'', en meent dat Pronk een ,,fundamentele reactie'' moet geven. ,,Dit moet geen vluggertje worden. Als deze berichten waar zijn, is dat meer dan zorgelijk. Ik ben uiterst benieuwd naar de reactie van de minister.'' Over het niet informeren van de Kamer wil hij zich pas na de brief uitspreken.

Feenstra (PvdA) is ,,geschokt'', zegt hij, over de lankmoedige reacties van functionarissen die ten tijde van de verdachte feiten in het SCG-bestuur zaten. Zo zei het Kamerlid Van der Steenhoven (GroenLinks), SCG-bestuurder tussen '94 en '98, dat hij wegens tijdgebrek nooit naar vergaderingen ging. ,,Dat kan natuurlijk niet. Wel zo'n bestuurszetel op je CV zetten en niks doen, dat geeft geen pas.''

Hij vraagt zich ook af of het SCG-bestuur het ministerie voldoende heeft geïnformeerd. ,,Ook het ministerie heeft erg traag op de problemen gereageerd. Dat moet de minister verklaren'', zegt Feenstra.