Jazzprijs voor Bergin

De VPRO/Boy Edgar Prijs is dit jaar toegekend aan saxofonist, componist en bandleider Sean Bergin. De prijs, algemeen gezien als de meest prestigieuze jazzprijs van Nederland, bestaat uit een plastiek van Jan Wolkers en 25 duizend gulden.

Bergin, geboren in 1948 in Zuid-Afrika, verliet zijn land in 1973, belandde eerst in Londen en de VS en vestigde zich in 1976 blijvend in Amsterdam, waar hij zich al snel liet gelden in het improvisatiecircuit. Met zijn band M.O.B., waarmee hij drie cd's opnam, vermengt hij jazz met theatermuziek, Afrikaanse ritmes en Ierse invloeden, volgens de jury ,,zinderende smeltkroesmuziek waarin de hele wereld meeklinkt en die toch nergens anders ter wereld is te vinden''.

Behalve saxofoon bespeelt Bergin ook dwarsfluit, ukelele, klarinet, pennywhistle en concertina, en is hij actief als zanger. Hij is lid van onder andere Trio San Francisco, Andaband en het Mal Waldron Quartet. Bergin krijgt de prijs eind januari 2001 uitgereikt.