Japans parlement oordeelt over Mori

Twee staatssecretarissen uit het Japanse kabinet zijn vannacht opgestapt om vanmiddag tégen hun eigen regering te kunnen stemmen als in het Japanse parlement een motie van wantrouwen wordt behandeld tegen premier Yoshiro Mori. Maar vanmiddag zag het er naar uit dat Mori de vertrouwensstemming zal overleven omdat volgens de publieke omroep NHK de parlementariërs van dissidente facties binnen de regerende Liberaal Democratische Partij (LDP) zich zullen onthouden van stemming. Eerder had een twintigtal parlementariërs openlijk te kennen gegeven met de oppositie mee te zullen stemmen tegen premier Mori. In een poging de rebellie in eigen gelederen te onderdrukken, heeft het LDP-bestuur gewaarschuwd dat parlementariërs die de motie van wantrouwen steunen of die afwezig zijn tijdens de stemming uit de partij zullen worden gegooid. Als vijftig leden van de in totaal 232 man tellende LDP-fractie tegen Mori stemmen, is diens lot bezegeld.

Uitdager van premier Mori is partijgenoot Koichi Kato, die een week geleden de knuppel in het hoenderhok gooide met de uitspraak dat ,,het land naar de donder gaat'' als Mori aan het roer blijft. Kato leidt een factie van 45 man binnen de partij die naar verwachting grotendeels voor de motie van wantrouwen zullen stemmen. Kato kreeg direct steun van Taku Yamasaki die een factie van 22 man achter zich heeft staan. Maar afgaande om de berichtgeving van NHK deinzen beide politici er voor terug om Mori ten val te brengen door voor de motie van wantrouwen te stemmen.

Strijdpunt is vooral het economische beleid. Mori staat voor hoge overheidsuitgaven om de economie te stimuleren. Critici binnen en buiten de LDP stellen dat dit geld vooral bij bevriende bedrijven terechtkomt en stellen bovendien dat de overheidsschuld (130 procent van het nationaal inkomen) inmiddels te hoog is om dit beleid te kunnen voortzetten. Kato pleit voor bezuinigingen en een kleinere rol van de overheid.

,,Vanavond is de beslissende slag'', zei Kato vanochtend nog. ,,We moeten ons nu richten op verandering van Japan''.