Internationaal

LONDEN

Zoals de laatste tijd wel vaker het geval is, bepaalde het mobiele-telefoniebedrijf Vodafone de stemming op de beurs van Londen. Het aandeel daalde 1,5 procent waarde en dat kostte de index 0,2 procent. Vroeg in de middag noteerde de FTSE-100 6.438 punten, fractioneel lager dan het slot van vrijdag. De onzekerheid over de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen hield vanochtend ook in Londen nog een hoop beleggers van de markt. Aan het einde van de ochtend waren slechts 190 miljoen aandelen verhandeld, ver onder het gemiddelde.

Grote verliezer onder de Londense beursgenoteerde bedrijven was vanochtend Railtrack, het bedrijf dat het Engelse spoorwegennet onderhoudt. Het aandeel verloor 8,8 procent als gevolg van geruchten dat de overheid zich gaat bemoeien met de aanstelling van een nieuwe directeur. De vorige nam afgelopen vrijdag ontslag.

FRANKFURT

De aandelen Deutsche Post, die vandaag voor het eerst in de notering kwamen op de beurs van Frankfurt, klommen in de eerste uren van de handel 4 procent naar 21,85 euro. De aandelen kostten bij de emissie 21 euro. De technologiefondsen konden vanochtend een gedeelte van de verliezen van vorige week weer goedmaken. Zo klom Siemens 1,7 procent en steeg elektronicafabrikant Epcos, dat later deze week de kwartaalresultaten publiceert, een half procent.

Vroeg in de middag noteeerde de DAX-index 0,1 procent lager op 6.763 punten.

PARIJS

Telefoniebedrijf France Telecom leverde vanochtend 3 procent van zijn waarde in nadat het de aankoop van een belangrijk deel van de aandelen van Equant, leverancier van netwerkdiensten, bekendmaakte. Het telecomconcern trok de index in zijn val mee. Rond het middaguur noteerde de CAC-40 6.153 punten, een verlies van 0,1 procent.

TOKIO

Op de beurzen van Azië werd het sentiment vandaag merendeels bepaald door politieke verwikkelingen. In Japan houdt de machtsstrijd binnen de regerende LDP de gemoederen nog steeds bezig, en in Taiwan vrezen beleggers dat het juridische steekspel tussen vice-president Annette Lu en een tijdschrift tot problemen binnen de regering kunnen leiden. Volgens het tijdschrift zou Lu geruchten hebben verspreid dat president Chen Shui-bian een buitenechtelijke relatie zou hebben gehad. Daarnaast blijft de onzekerheid over de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen de markten parten spelen.

De Japanse Nikkei-index daalde 0,1 procent op 14.532 punten, terwijl de graadmeter van de beurs van Taipei, de Taiex, 6,2 procent lager sloot op 4.845 punten.