ING stopt Amerikaanse activiteiten van Barings

ING gaat hard saneren bij Barings, de oudste Britse investeringsbank die in 1995 door het Nederlandse concern van het faillissement werd gered na het schandaal rond effectenhandelaar Nick Leeson. ING bevestigde gisteren dat het Amerikaanse Barings-kantoor wordt verkocht, terwijl sommige Europese activiteiten van Barings uit kostenoverwegingen worden opgenomen binnen de zakelijke divisie van het moederconcern.

Hoewel ING zou willen vasthouden aan de Barings-kantoren in de `opkomende markten' van Azië, Oost-Europa en Latijns Amerika, maakt de reorganisatie een einde aan de ambitie van het Nederlandse concern een wereldwijd opererende investment bank te zijn, denken Londense analisten.

Bestuursvoorzitter Ewald Kist zou de winst van de Britse en Amerikaanse kantoren te laag vinden, ondanks een reorganisatie die geleid heeft tot bijna dubbele winstcijfers. ING erkent niet meer te hebben bereikt dan ,,een beperkte positie'' als handelsbank in de ,,accellererende consolidatie'' van de Amerikaanse markt, waar reuzen als Goldman Sachs en Merrill Lynch dominant zijn. De dit jaar aangetreden Kist (55) zou ING willen concentreren op verzekeringen en bankdiensten aan zakelijke en particuliere klanten. Onduidelijk is hoeveel ontslagen zullen vallen op de Barings-vestiging in de Londense City, waar 1.700 mensen werken. Wereldwijd heeft Barings ruim 9.300 man in dienst. Aangenomen wordt dat de reorganisatie onmiddellijk een uittocht van grote klanten en managers op Londense sleutelposten op gang zal brengen. Een ING-woordvoerder weersprak dat het Londense kantoor formeel wordt opgeheven. Barings Asset Management, de divisie fondsbeheer, zou onaangetast blijven. Maar in praktijk zou Barings toch geleidelijk kunnen worden opgeheven, gelooft de City, ruim twee eeuwen nadat de kleinkinderen van de Duitse emigrant Francis Baring er in 1763 Barings Bank oprichtten.

Kist zei vorige maand al de naam Barings mogelijk te laten vallen zodra het nu nog relatief anonieme merk ING beter bekend is op de Amerikaanse markt, waar het concern kortgeleden banken en verzekeraars heeft gekocht.

ING bevestigde dat Goldman Sachs is aangezocht een koper te vinden voor de Amerikaanse Baringsdivisie. Barings-topman David Robins (50) zal naar wordt aangenomen vertrekken.

ING maakte gisteren vervroegd zijn cijfers bekend over de eerste negen maanden van dit jaar. De operationele nettowinst – exclusief de verkoop van beleggingen en het resultaat van ex-dochter Libertel – steeg met 26,2 procent tot 3,05 miljard euro, ten opzichte van de eerste negen maanden van 1999. De operationele nettowinst uit de bancaire activiteiten steeg met 38,9 procent, die van de verzekeringsactiviteiten met 17,5 procent. Over het derde kwartaal afzonderlijk liep de winst terug, tot 976 miljoen euro, tegen 1.048 miljoen in het tweede kwartaal.

    • Hans Steketee