Hockeyer op dreef: zes goals

Ondanks het vertrek van (ex-)internationals Stephan Veen (gestopt) en Tycho van Meer (Amsterdam) gaat HGC na vijf speelronden, samen met Amsterdam en Oranje Zwart, aan de leiding in de Nederlandse hockeycompetitie. Gisteren won de ploeg van trainer-coach Sonja Thomann met 8-1 van nieuwkomer Rotterdam, dat daarmee de eerste nederlaag van het seizoen moest incasseren. Zes van de acht doelpunten van de club uit Wassenaar kwamen op naam van voormalig jeugdinternational Ronald Brouwer. De 21-jarige aanvaller, twee jaar geleden overgekomen van overgangsklasser Wageningen, bracht zijn seizoentotaal daarmee op acht.

Dat biertje-na-afloop moet gisteren goed hebben gesmaakt.

Brouwer: ,,Dat mag je wel zeggen. In het verleden heb ik wel eens vijf keer gescoord in één wedstrijd, maar dat was in de jeugd. Gisteren vielen ze als rijpe appelen. Het was zeer onwerkelijk. Normaal gesproken staan elke wedstrijd twee man in m'n rug te hijgen. Rotterdam daarentegen speelde zeer naïef en liet me volkomen vrij.''

Jammer dat de nieuwe bondscoach, wie dat ook mag worden, niet langs de lijn stond.

,,Ik hoop op een uitnodiging, en denk zo langzamerhand ook wel een kans te maken. Maar ik blijf realistisch. Misschien breek ik morgen wel mijn been.''

HGC leek afgelopen zomer leeg te lopen, na het vertrek van Veen en Van Meer. Vreemd genoeg is dat niet gebeurd.

,,Zelf ben ik ook gebeld door een paar clubs. Ik heb het niet gedaan, omdat ik niet in aanmerking kom voor een financiële vergoeding. Zoveel heb ik nog niet gepresteerd. Twee jaar Jong Oranje, meer niet. HGC heeft bovendien veel tijd in mij geïnvesteerd, dus zou het niet netjes zijn geweest om na twee seizoenen al weer op te stappen.''

Is het vertrek van Veen in jouw voordeel?

,,Ja, ik vermoed van wel. Tot voor kort was het spel grotendeels afgestemd op Stephan. Die eiste veel op. Dit seizoen opereren we meer als een eenheid, waarbij ik wat meer teruggetrokken speel en zelf acties moet maken.''