Heerenveen is zichzelf niet meer

De Champions League kan een elftal maken en breken. Heerenveen en PSV leverden zaterdagavond het bewijs. Ondanks de teleurstelling van de uitschakeling maakte PSV een zelfverzekerde indruk en won het kinderlijk eenvoudig (1-4) dank zij vier treffers van Mateja Kezman. Heerenveen gaat juist wél gebukt onder de slopende maanden van dit najaar. Het Friese sprookje dreigt een horror te worden. De trotse nummer twee van vorig seizoen verloor in elf wedstrijden al vier keer en bengelt ergens onderin de middenmoot.

De ploeg van PSV-trainer Erik Gerets blijft daarentegen in een zware serie wedstrijden als een waardig kampioen overeind. Voor het eerst in de competitie onderscheidde Kezman zich als een goaltjesdief. Met dank aan de Heerenveen-spelers die hem zijn gang lieten gaan. Het waren weliswaar voornamelijk intikkertjes, maar hij stond wel steeds op de goede plek.

Gerets greep de gelegenheid aan terug te kijken naar de veelbesproken wedstrijd tegen Anderlecht toen hij begon zonder Kezman én Bruggink, die zaterdag in het Abe Lenstra-Stadion drie treffers voorbereidde. ,,Er is vanavond een last van Kezmans schouders gevallen. Voor het duel met Anderlecht vertelde hij me bij een kopje koffie dat hij steeds opzag tegen de wedstrijden in het Philips-stadion. De druk van 500 miljoen Belgische franks (afkoopsom van 25 miljoen gulden, red.) was voor hem te groot. Daarom heb ik Kezman buiten de ploeg gelaten. Bruggink slikte drie keer per dag pijnstillers. Nog steeds is hij niet de oude. Dát zijn mijn overwegingen geweest die ik toen niet kwijt kon.''

Beide spitsen vertolkten zaterdagavond een hoofdrol. Niet alleen in positieve zin. De derde treffer voor rust kon ontstaan doordat Bruggink zijn achtervolger Van Gessel uitschakelde met een elleboogstoot. Arbiter Wegereef én zijn grensrechter zagen het voorval over het hoofd. Helaas voor Bruggink lieten de tv-beelden weinig ruimte voor twijfel. Vanochtend besloot de aanklager van de KNVB, mede op basis van de beelden, een vooronderzoek in te stellen naar het gedrag van de spits.

Gerets had het zinloze geweld niet gezien. En Bruggink zelf was net als Hasselbaink afgelopen woensdag na Spanje-Nederland zo slim onmiddellijk zijn lezing te geven over het incident om de schijn van een opzettelijke overtreding te vermijden. ,,Ik heb hem inderdaad geraakt, maar absoluut niet opzettelijk. Ik werd vastgehouden en probeerde me los te rukken. Ik heb met Sander nog in het vertegenwoordigende elftal onder de veertien jaar gespeeld. Ik zal nooit iemand een opzettelijke elleboogstoot geven.'' Het slachtoffer dacht er anders over. Van Gessel: ,,Je probeert een grote kerel te zijn. Maar het was natuurlijk belachelijk dat de scheidsrechter hier niet tegen optrad.''

Door dit incident en de fatale derde treffer werd het futloze Heerenveen even wakker geschud. Maar in de tweede helft maakten de Friezen weer dezelfde apathische indruk. De ploeg loopt door het avontuur in de Champions League op zijn tandvlees. Niet alleen fysiek, ook mentaal. De agressie is weg. Toen zaterdagavond al vroeg bleek dat het met mooi combinatievoetbal niet zou lukken en de mouwen opgestroopt moesten worden, bleek niemand daartoe bereid. Enkele spelers zijn door de aandacht rondom de Champions-Leagueduels wat naast hun schoenen gaan lopen. Vandaar dat trainer De Haan in de rust Lurling liet douchen. Het vuur ontbrak weer eens bij de linksbuiten, maar zijn vervanger Kolk bewees nog niet toe te zijn aan dit niveau.

Het gebrek aan kwaliteit in de breedte is een probleem waarvoor De Haan momenteel niet zo makkelijk een oplossing zal vinden. De competitie binnen de selectie ontbreekt. Vijf spelers zijn geblesseerd en kunnen niet worden ingezet. Een aantal anderen (Gérard de Nooijer, Huizingh, Van Gessel, Klompe) kan wel spelen, maar is niet topfit.

Met smart wacht De Haan op de terugkeer van centrale verdediger Hansma en spits Dennis de Nooijer, die het na anderhalf jaar blessureleed nog een keer gaat proberen. De nieuwe kracht Rafael Vieira blijkt mede door het taalprobleem nog niet te functioneren.

Ondanks de twaalfde plaats die Heerenveen nu inneemt, raakt De Haan niet in paniek en probeert hij de rust te bewaren. Van enige druk of kritiek is volgens hem geen sprake. ,,We zullen geen kampioen worden en ook de tweede plaats is niet haalbaar. Er is wat tijd nodig om te herstellen van de deelname aan de Champions League. In die competitie hebben we gas gegeven. Het viel me vandaag alleen tegen dat we niet fel waren. Daar moeten we dan maar wat meer op trainen. Volgens sommigen is het vijf voor twaalf. Maar volgens mij is het pas tien uur. We hebben slechts elf wedstrijden gespeeld in een competitie van 34 duels.''

    • Erik Oudshoorn