GOLDEN EARRING

Onwillekeurig lijkt de cd-box The Devil Made Us Do It van Golden Earring op een uitzending van de Arbeidsvitaminen. `De Earring' had in het 35-jarig bestaan genoeg hits voor drie cd's, aangevuld met elpeetracks en voorzien van commentaar door bassist Rinus Gerritsen. De groep doorliep bijna alle denkbare stijlen, van de heerlijk naïeve beatmuziek uit de beginperiode tot de hardrock avant la lettre van Back home. De psychedelische sound van het breed uitgesponnen She flies on strange wings ontwikkelde zich tot de zakelijke jaren negentig-sound van Burning stuntman en zelfs een discobeat bleef hen niet bespaard.

Een chronologische opsomming van overbekende hits als Radar love, Twilight zone en When the lady smiles voegt weinig toe aan eerdere singles-compilaties, te meer omdat de box in een foeilelijke, Lee Towers-achtige verpakking is gestoken. De vierde cd bevat zeldzame opnamen als een Coca Cola-commercial, het b-kantje She won't come to me (Barry Hay's debuut bij de groep), aangevuld met live- en solowerk.

Als groep waren de Earrings op hun best als er een balans werd gevonden tussen de lyrische inborst van Kooymans en de macho-stijl van Hay, die vooral in de recentere nummers de neiging heeft om zich te overschreeuwen. In de VS heeft Golden Earring een onverwoestbare reputatie als een van de belangrijkste progressieve rockgroepen ter wereld, en in dat licht had de creatieve periode 1969-1973 meer aandacht verdiend.

Net als Free en Jimi Hendrix leent Golden Earring zich voor een interessantere box met extra aandacht voor de artistieke uitschieters, dan deze oerdegelijke maar voorspelbare pas op de plaats tijdens hun sabbatical year.

Golden Earring: The Devil Made Us Do It (4 cd-box) Universal 5491492.

    • Jan Vollaard