Fujimori kondigt snel aftreden aan

President Alberto Fujimori van Peru heeft gisteren vanuit de Japanse hoofdstad Tokyo aangekondigd ,,binnen 48 uur'' te zullen aftreden. Aanvoeders van de oppositie in Lima zeiden echter dat zij bezig zijn met een afzettingsprocedure. Fujimori zou moreel ongeschikt zijn voor het presidentschap.

Een mogelijke afzetting van Fujimori, die de afgelopen tien jaar met ijzeren hand over Peru heeft geregeerd, zou diens plannen dwarsbomen om de regering over te dragen aan zijn tweede vice-president, Ricardo Marquez. Marquez zou door moeten regeren tot de vervroegde verkiezingen in april volgend jaar, die Fujimori negen weken geleden aankondigde.

Aanleiding daarvoor was toen het schandaal dat uitbrak door een televisie-uitzending waarop te zien was hoe Fujimori's rechterhand, chef van de inlichtingendienst Vladimiro Montesinos, een parlementariër omkocht. Hierna raakten de ontwikkelingen in Peru voor Fujimori in een stroomversnelling. De president maakte zijn aftreden ook toen al bekend, maar beklom vervolgens aanvankelijk vol bravoure de hekken rond het presidentieel paleis om aan te tonen dat hij nog steeds de touwtjes in handen had. Zijn aftreden werd uitgesteld naar volgend jaar juli.

Maar ondertussen was hij nauwelijks in staat een rebellie van één peloton soldaten te bedwingen. Ook is hij er tot nu toe niet in geslaagd Montesinos te arresteren, die na een kortstondige vlucht naar het buitenland terugkeerde naar Peru. Toen Fujimori afgelopen week in het buitenland was voor een internationale top in Brunei, zagen oppositiepartijen in het Congres de kans schoon om een eigen kandidaat te benoemen als voorzitter. De voorzitter van het Congres bekleedt na de president en twee vice-presidenten volgens de grondwet de machtigste positie in het Peruaanse staatsbestel.

De oppermachtige strijdkrachten van Peru hebben laten weten niet te zullen ingrijpen en zich neer te leggen bij de besluiten die de autoriteiten nemen binnen de kaders van de grondwet. Oppositieleider Alejandro Toledo heeft Fujimori opgeroepen terug te keren om formeel af te treden. [Vervolg PERU: pagina 4]

PERU

Terugkeer betwijfeld

[Vervolg van pagina 1] ,,Als Fujimori hier morgen zijn aftreden bekend komt maken, zullen wij dat niet accepteren en in plaats daarvan de presidentszetel vacant verklaren,'' zei oppositiepoliticus Cesar Zumaeta, ,,Zijn morele gedrag als president laat veel te wensen over.'' Dit voorjaar haalde Fujimori zich de afkeuring van de wereldgemeenschap op de hals door zeer frauduleus verlopen verkiezingen. De populaire Alejandro Toledo moest daarbij het veld ruimen.

Fujimori die in een hotel in Tokio verblijft, heeft ondertussen niet gezegd of hij uit Japan naar eigen land zal terugkeren. Veel Peruanen geloven dat de president op de vlucht is om te voorkomen dat hij meegesleurd wordt door Montesinos die beschuldigd wordt van het plegen van grootschalige corruptie en schendingen van de rechten van de mens.

In een verklaring zei Fujimori gisteren dat zijn besluit om nu al terug te treden kwam ,,na het evalueren van de nieuwe krachtsverhoudingen in het Congres''. De oppositiepartijen willen dat de regering nu tot de verkiezingen in handen komt van de nieuwe voorzitter van het Congres, Valentin Paniagua.

hoofdartikelpagina 9