Frans rundvlees apart

Nederland houdt vandaag Franse runderen en rundvlees apart, ter voorkoming van een eventuele besmetting met de gekkekoeienziekte BSE. Minister Brinkhorst (Landbouw) heeft dit besloten in afwachting van de uitkomst van een vergadering van de Europese ministers van Landbouw, vandaag in Brussel.

Er komt geen importverbod, maar vee en vlees dat Nederland binnenkomt of al aanwezig is, zal niet in de voedselketen worden gebracht, maakte Brinkhorst dit weekeinde bekend. De minister heeft hierover zaterdag overleg gevoerd met zijn collega Borst (Volksgezondheid). BSE kan vermoedelijk bij mensen de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jakob veroorzaken.

De minister wil met het besluit tegemoet komen aan ,,gevoelens van onrust'' onder de bevolking. Hij blijft echter bij zijn standpunt dat er geen aanleiding is voor een importverbod. Vrijdag liet Brinkhorst weten een boycot op Frans rundvlees onnodig te vinden.

Brinkhorst noemde de importboycot van Italië ,,populistisch''. ,,Dit leidt tot het opnieuw opwerpen van nationale grenzen op de Europese markt''.