Fluitconcert voor koploper Vitesse na moeizame zege

De supporters van Vitesse hebben de 2-1 overwinning op RBC zaterdagavond begeleid met een striemend fluitconcert. Het Arnhemse publiek laakte het slappe spel van de koploper in de eredivisie. Ook trainer Koeman reageerde geërgerd op de matte vertoning, maar was het oneens met de kritiek van de fans. ,,Zij moeten begrip hebben voor het zware programma van de afgelopen weken'', zei de winnende coach na afloop.

Vitesse had onverwacht veel problemen met RBC, de nummer voorlaatst van de ranglijst. De ploeg uit Roosendaal creëerde voor de pauze de beste kansen. Met name Vos was een paar keer dichtbij de openingstreffer. In deze vorm moet RBC de rechtstreekse degradatie kunnen ontlopen. De voorsprong op hekkensluiter Fortuna bedraagt vijf punten.

Na de pauze kwamen de spelers van Vitesse met een betere instelling het veld op. Koeman had twee wissels toegepast. Fortes en Van der Schaaf werden vervangen door Amoah en Mbamba. Deze speler uit Kameroen kreeg vrijdag een werkvergunning en debuteerde een etmaal later in het eerste elftal. Mbamba was tijdens de wedstrijd met zijn gedachten bij zijn land- en kamergenoot Komol. Deze jeugdspeler is hiv-positief, wat na de bekendmaking tot veel commotie leidde.

Twee andere Afrikaanse spelers, Diarra en Zongo, zorgden voor de doelpunten van Vitesse. In blessuretijd redde Van Helmond de spreekwoordelijke eer voor RBC. Vitesse behield een punt voorsprong op Feyenoord, dat twee duels minder heeft gespeeld. Over vier weken spelen beide clubs tegen elkaar in de Rotterdamse Kuip. De voorsprong van Vitesse op PSV bedraagt twee punten. De Eindhovenaren hebben nog een wedstrijd in te halen.

RKC bleef ongeslagen op eigen veld. De ploeg van trainer Jol won gisteren met 1-0 van De Graafschap. De Joegoslaaf Petrovic, die dit najaar als een verloren zoon werd verwelkomd in Waalwijk, maakte de enige treffer. RKC steeg naar de gedeelte vijfde plaats in de eredivisie.

In Sittard voorkwam aanvaller Hamming een nieuwe tegenvaller voor Fortuna. Hij zorgde in de voorlaatste minuut voor de verdiende gelijkmaker tegen AZ: 1-1. De ploeg uit Alkmaar speelde in blessuretijd met een man minder, nadat Mans met een rode kaart van het veld was gestuurd.

In Tilburg deelden Willem II en FC Twente de punten. De bezoekers verspeelden twee keer een voorsprong. Bombarda maakte vlak na zijn invalbeurt een frommeldoelpunt: 2-2.