Emissie KPN slaagt, koers verder omlaag

De val van het KPN bleek vanochtend nog niet ten einde te zijn. Hoewel het bedrijf dit weekeinde kon vaststellen dat er voldoende animo was voor al zijn nieuwe aandelen, leverde het vanochtend 3,9 procent in en noteerde vroeg in de middag 16,77 euro. Dit weekeinde werd de uitgiftekoers van de nieuwe stukken bepaald op 17 euro.

KPN was vanochtend niet het enige telecomfonds dat in moest leveren. Over een breed front gingen de telecomaandelen onderuit. Zo verloor UPC, dat in de loop van vorige week al bijna een kwart van zijn beurswaarde in moest leveren, alweer ruim 12 procent. Het aandeel is nu nog maar 12,25 euro waard. Versatel daalde 1,1 procent naar 17,55 euro, en KPNQwest duikelde 6,6 procent naar 26 euro precies.

Aanbieder van mobiele telefonie Libertel maakte vanochtend een winstgroei van 36 procent over het derde kwartaal bekend. De cijfers vielen de beleggers tegen: het aandeel daalde 2,2 procent naar 13,45 euro.

ABN Amro ontvouwde vanochtend zijn strategische plannen voor de nabije toekomst. De bank wil het mes gaan zetten in het aantal buitenlandse kantoren, en op die manier 11 miljard euro besparen. De markt beloonde de plannen met een koersstijging van 1,8 procent. Vroeg in de middag noteerde het aandeel ABN Amro 27,44 euro.

Bank en verzekeraar ING kwam vandaag eveneens met belangwekkend nieuws. ING gaat hard saneren bij dochter ING Barings. Tegelijk met die aankondiging bracht ING de kwartaalcijfers naar buiten die eigenlijk pas voor komende woensdag op de agenda stonden. De winst kwam 26 procent hoger uit op 3 miljard euro. De beleggers bleken niet erg onder de indruk van de ingrepen bij de zakenbank en de winststijging. Het aandeel ING daalde licht, 0,1 procent naar 84,23 euro.

De twee overige financiële hoofdfondsen gaven een verdeeld beeld te zien. Fortis daalde licht, 0,3 procent naar 36,09 euro. Verzekeraar Aegon klom 0,7 procent naar 48,33 euro. De AEX daalde 0,4 procent naar 677,21 euro.

Supermarktketen Laurus kondigde vandaag aan stevig te gaan snijden in het aantal winkelformules. Laurus schrapt vijf formules, waarvan de vestigingen onder het Konmar-merk worden gebracht, en het verkoopt drie andere winkelketens. De markt begroette de strategiewijziging van Laurus met een koersdaling van 1,9 procent.

Een ander Midkapfonds dat vanochtend in het nieuws kwam was handelshuis Buhrmann. Het neemt een Zweedse papiergroothandel over voor ongeveer 11 miljoen gulden. Buhrmann verloor vanochtend 3 procent van zijn marktkapitalisatie.

De grote winnaar op de beurs was vanochtend satellietexploitant New Skies Satellites, dat vanochtend de kwartaalcijfers presenteerde. Het was de eerste keer sinds zijn notering dat het bedrijf met nieuws naar buiten kwam, en men kon een stijging van de nettowinst bekendmaken. Het aandeel steeg 10 procent naar 11,55 euro.