Een washandje voor de modderprins

In zijn woonplaats Sint-Michielsgestel won veldrijder Richard Groenendaal gisteren een Superprestige-wedstrijd. Verrassend was de prestatie van Sven Nys, de Belg die door een blessure laat aan het seizoen begon.

Alsof alles weer bij het oude was en een hardnekkige knieblessure het begin van zijn seizoen niet had verstoord. Zo gemakkelijk fietste veldrijder Sven Nys gistermiddag in Sint-Michielsgestel door de modder en over het asfalt naar de tweede plaats in de derde Superprestige-wedstrijd. Alleen Raboploeggenoot Richard Groenendaal was voor eigen publiek te snel voor Nys. Hoe kon het ook anders: Koning Richard was er op gebrand zijn regenboogtrui te tonen aan zijn dorpsgenoten; het tricot waarop hij begin dit jaar bij het WK in `Gestel' overtuigend beslag had gelegd. Met een solo van drie kwartier – in de beginfase kon alleen Nys zijn tempo volgen – voldeed de wereldkampioen ook gisteren aan de verwachtingen.

De prestatie van Nys, de eerste van een blok van zeven Vlaamse renners achter de Nederlander Groenendaal, was des te indrukwekkend. Pas vorig weekeinde reed de kampioen van België z'n eerste cyclocross, de tweede wedstrijd in de Superprestige-competitie in het Belgische Gavere. De man die in het seizoen 1999-2000 de Wereldbeker en de Superprestige won, kampte met een blessure aan z'n linkerknie. Die stak de kop op in een wegwedstrijd, waarin Nys zich voorbereidde op het veldritseizoen. Op voorhand schreef hij een topklassering af in beide competities die hij vorig seizoen op z'n naam schreef.

In de modder in Gavere trapte Nys zich naar de tiende plaats, op drie minuten van z'n winnende landgenoot Peter van Santvliet. Na een lekke band verloor Nys de aansluiting met de koplopers en op twee volle banden had hij moeite weer in z'n ritme te komen. ,,Anders denk ik dat ik meedoe voor een plaats in de top-vijf.'' En binnen drie weken zou hij weer op het podium staan, voorspelde Nys. ,,Het zou me niet verbazen als hij hier zou winnen'', zei een Belgische tv-verslaggever in Sint-Michielsgestel, ter illustratie van de progressie van Nys.

De kampioen van België ligt voor op schema, maar voor winnen was het nog te vroeg: zaterdag eindigde hij in de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen, in het Tsjechische Tabor, op de vijfde plaats, en gisteren, twee weken eerder dan verwacht, stond hij alweer op het podium. Naast Groenendaal en zijn landgenoot Bart Wellens, dat andere Belgische supertalent. Wellens won zaterdag in Tabor, maar in de slotfase van de wedstrijd in Sint-Michielsgestel had de man die zweert bij het nuttigen van één duif per week geen antwoord op de demarrage van Nys. ,,Ik kon de forcing weer voeren'', sprak Nys achteraf in wielerjargon over zijn weergekeerde krachten, terwijl zijn vriendin Isabelle met een nat washandje het gezicht van haar modderprins schoonveegde.

Al meer dan een ronde voor het einde stond ze met het washandje om haar rechterhand. En vertelde ze hoe ze samen met haar vriend van de ene dag op de andere besloot om een week naar Benidorm te gaan. ,,Dinsdag geboekt, woensdag weg'', zei Isabelle. Ook de moeder van de renner was mee, om even te ontsnappen aan het natte, gure weer in België. Nys maakte zijn trainingskilometers onder een warme Spaanse zon. ,,En als Sven ging fietsen, lagen wij aan het strand'', zei Isabelle lachend. Een paar dagen voor de cross in Gavere keerden de renner en de twee belangrijkste vrouwen in zijn leven terug van zijn ingelaste trainingsstage, waar hij veel bergop fietste.

Nys hoopte dat zijn knie ,,de schokken en het op en af de fiets wippen'' goed zou verdragen. Dat bleek geen probleem. Na Gavere voelde z'n knie wat stram aan, dit weekeinde functioneerde het gewricht als vanouds. In Tabor finishte de Belgisch kampioen als vijfde, op nog geen halve minuut van winnaar Wellens.

In Sint-Michielsgestel was Nys aanvankelijk de enige die Groenendaal kon bijhouden, twee ronden lang, maar uiteindelijk ging de Nederlander ook voor hem te hard. Nys liet zich noodgedwongen terugvallen. In de vier Belgen sterke groep achtervolgers kon Nys voor zijn ploeggenoot nog nuttig afstopwerk doen. En waar Groenendaal bij de materiaalposten van fiets verwisselde om met een schoon, van modder ontdaan exemplaar verder te gaan, had Nys behoefte aan een fiets met twee kettingbladen. De fiets met één blad waarmee hij net als Groenendaal van start was gegaan, vergde een te grote inspanning.

Nys voelde zich al tien procent beter dan een dag eerder in Tabor, waar begin volgend jaar het WK veldrijden wordt verreden. ,,Maar ik ben nog niet op het niveau van vorig jaar.'' De vorige keer dat Nys in Sint-Michielsgestel reed, tijdens het WK begin dit jaar, plengde hij na afloop nog bittere tranen, samen met nummer drie én landgenoot Mario De Clercq. Verguisd was Nys door z'n landgenoten, omdat hij niet zozeer voor zijn land maar in dienst van ploegmaat Groenendaal had gereden. En ook al is dat niet in het belang van Groenendaal, die zowel in de Superprestige als in de Wereldbeker (met Wellens) het klassement aanvoert, groot is de kans dat Nys zondag bij de vierde Superprestige-cross in Gieten wel op de hoogste trede van het erepodium staat.

    • Ward op den Brouw