De eenvoud van Emerton past bij Feyenoord

Feyenoord speelde gisteren de beste wedstrijd van dit seizoen, maar van sambavoetbal was geen sprake. Met degelijk positiespel werd NEC van zijn ongeslagen status beroofd. Een houwdegen uit Australië trad uit de schaduw van de balgoochelaars uit Nigeria en Brazilië. Met zijn grote passen en zijn nauwkeurige voorzetten valt Brett Emerton minder in het oog dan de frivole Kalou en de dartele Leonardo. Elke hakbal of omhaal van deze artiesten wordt tegenwoordig tot kunststuk verheven. Het sobere spel van Emerton past beter bij de geschiedenis van Feyenoord. Hij houdt het voetbal zo simpel mogelijk. Met een subtiele assist en twee fraaie treffers bezorgde hij Feyenoord een 3-1 overwinning.

Emerton was gisteren gelegenheidsback in stadion De Goffert, maar hij kende geen aanpassingsmoeilijkheden. Met uitgekiend spel ontregelde hij de linkervleugel van NEC. Met vloeiende combinaties stond hij aan de basis van bijna elke tegenaanval van Feyenoord. Hij ging niet `buitenom', zoals de meeste backs plegen te doen. Hij ging bij voorkeur `binnendoor', waardoor hij veel verwarring stichtte bij de tegenstander. Hij denderde drie keer door het hart van de vijandelijke defensie. Met een dwarrelbal en een schijnbeweging verraadde hij meer klasse dan de meeste voetbalkenners hem vooraf hadden toegedicht.

Emerton vierde zijn eerste doelpunten in het shirt van Feyenoord op sobere, bijna verontschuldigende wijze. Radslagen en oerkreten zijn niet besteed aan deze selfmade man. Hij was na afloop nog beduusd van alle loftuitingen en stond de schrijvende pers met blosjes op de wangen te woord. Hij refereerde op fluistertoon aan zijn doelpunt voor Australië tegen Schotland. Hij sprak over een week om van te dromen. En juichen zou hij gisteravond stilletjes wel in zijn appartement aan het Rotterdamse Zuidplein doen, beloofde Emerton zijn gehoor van bewonderaars.

In Glasgow stond hij woensdagavond nog als rechtshalf opgesteld, zijn favoriete positie. Met zijn grote longinhoud kan hij daar beter uit de voeten, maar Emerton is geen praatjesmaker en speelt bij Feyenoord zonder morren als rechtsback. Hij kan zelfs als linksbuiten spelen, verklaarde trainer Van Marwijk zijn veelzijdigheid. De coach van Feyenoord verwacht dat hij het 21-jarige talent op den duur een centrale positie op het middenveld kan toebedelen. Van Marwijk loofde gisteren zijn leergierigheid op de training. Hij volgt alle adviezen blindelings op en vertoont geen sterallures.

Emerton is behoorlijk tweebenig, getuige zijn subtiele beweging met de linkervoet die tot het derde doelpunt leidde. Aan deze prachtige treffer ging een lange solo vanaf eigen speelhelft vooraf. Emerton is vooral rechtsbenig, getuige zijn effectvolle voorzet bij het eerste (eigen) doelpunt van NEC'er Wisgerhof. Even later verraste hij doelman Gentenaar met een lob die een geweldige traptechniek met de rechtervoet verraadde.

Met het tweede doelpunt besliste Emerton de ongelijke strijd na ruim een half uur spelen. De tegentreffer van Wisgerhof had slechts het effect van een persoonlijke genoegdoening.

NEC kreeg geen grip op de wedstrijd en verzuimde naar harde middelen te grijpen. Coach Neeskens leek na afloop zelfs een beetje opgelucht. De druk is van de ketel bij NEC, dat na vijf bekerduels en dertien competitiewedstrijden weer weet wat verliezen is. Neeskens gokt op een plaats in de middenmoot. Gezien de beperkte kwaliteit van zijn selectie toont hij geen valse bescheidenheid.

Zijn collega Van Marwijk uitte na afloop zijn blijdschap door zijn assisenten te omhelzen. De vreugdedans had volgens hem meer met het vertoonde spel dan met de zege te maken. De trainer van Feyenoord is bovenal een liefhebber. Hij had genoten van Emerton, maar waakte voor een jubelstemming. Hij beloofde hem voor het komende UEFA-Cupduel tegen Stuttgart geen basisplaats, ondanks zijn uitblinkersrol tegen NEC.

Emerton is afkomstig uit Banktown, een randgemeente van Sydney. Hij voetbalt vanaf zijn vijfde en keerde als junior deze Australische jeugdsport niet de rug toe, zoals de meeste van zijn leeftijdgenoten. Zij konden meer verdienen met cricket en rugby. Emerton speelde bij AIS en Sydney Olympic, voordat hij dit voorjaar door de scouts van Feyenoord werd ontdekt. Zij waren getipt door de Australische trainer Mitchell, die een jaar of tien geleden als stormram fungeerde bij Feyenoord.

Emerton beleefde een onopvallend debuut in de Kuip. Hij reisde dit najaar veelvuldig heen en weer tussen Rotterdam en Sydney, waar hij met wisselend succes aan de Olympische Spelen meedeed. Hij speelde de openingswedstrijd voor 120.000 toeschouwers en kreeg later in het toernooi een rode kaart. Bij Feyenoord kwam hij pas deze maand regelmatig aan spelen toe. Met dank aan de blessures van de verdedigers Gyan en Van Wonderen. De luidruchtige aanhang sloot gisteren een nieuwe publiekslieveling in de armen. Brett Emerton, de vleesgeworden Feyenoorder.

    • Jaap Bloembergen