Britten ruziën over EU-interventiemacht

De vorming van een Europese snelle interventiemacht van 60.000 man leidt in het Verenigd Koninkrijk tot nieuwe een controverse tussen de Labourregering en de Conservatieve oppositie.

De ministers Robin Cook (Buitenlandsen Zaken) en Geoff Hoon (Defensie) ontkenden dit weekeinde dat de Europese Unie bouwt aan een eigen leger dat de NAVO en nationale militaire verplichtingen ondermijnt, zoals de Conservatieve oppositie vreest. ,,Er komt geen Euro-leger'', aldus Cook. ,,De EU neemt geen collectieve defensie op zich, dat blijft de taak van de NAVO.''

EU-ministers van Defensie maken vandaag in Brussel bekend hoeveel troepen en materieel hun landen willen bijdragen aan de interventiemacht, die moet worden ingezet bij vredeshandhaving en humanitaire operaties. Deze zogenoemde Rapid Reaction Force (RRF) moet Europa helpen op militair gebied een actievere en zelfstandiger rol te spelen, waar de NAVO als geheel en de Verenigde Staten niet rechtstreeks bij zijn betrokken. De noodzaak daartoe werd duidelijker na de oorlog in Kosovo, die alleen kon worden gevoerd dankzij Amerikaanse zware wapens en transportvliegtuigen. De Britse regering belooft vandaag 12.000 troepen gereed te houden voor acties in EU-verband plus 18 oorlogsschepen en 72 gevechtsvliegtuigen. Parijs, met Londen de drijfveer achter een versterkte Europese `defensie-identiteit', zou een even grote bijdrage willen leveren, terwijl Duitsland 13.000 man gereed houdt. Nederland biedt 5.000 man aan.

Ian Duncan Smith, Tory-woordvoerder voor Defensie, noemde de Britse belofte een ,,cynische, manipulatieve, papieren daad'', omdat de regering-Blair troepen toezegt die hetzij al deel uitmaken van NAVO-eenheden, hetzij verplichtingen hebben in VN-verband, of bijvoorbeeld in Noord-Ierland. In het geval van een crisis zou het ,,overbelaste'' Britse leger die verplichtingen niet kunnen nakomen als het tegelijkertijd deelneemt in een EU-operatie.

De relatief grote Britse bijdrage is volgens de Tories bedoeld om te voorkomen dat Frankrijk de RRF ,,kaapt'' om zo ,,een wig te drijven tussen de Verenigde Staten en Europa, waarbij de NAVO fataal wordt verzwakt''.

Premier Blair en de Britse secretaris-generaal van de NAVO, Lord Robertson, geloven dat de VS het Europese initiatief zijn gaan beschouwen als een welkome lastenverlichting waarbij de NAVO niet buiten spel wordt gezet.

Een Britse defensiebron benadrukt dat de planning van de EU-macht wordt geïntegreerd binnen die van de NAVO. Het mobiele NAVO-hoofdkwartier van het Allied Rapid Reaction Corps (ARRC), de snelle interventiemacht van de NAVO, zou bovendien een ,,voor de hand liggende kandidaat'' zijn EU-operaties te coördineren.

    • Hans Steketee