Beleggers doen aandelen KPN massaal in verkoop

Beleggers hebben de aandelen van KPN vanochtend laten vallen. Na vijf kwartier extreem drukke handel op de Amsterdamse effectenbeurs zakte de koers van KPN door de uitgifteprijs van 17 euro die de banken afgelopen weekeinde hadden vastgesteld voor de nieuwe aandelen en in aandelen omwisselbare leningen (converteerbare obligaties).

Ondanks steunaankopen van de banken die bij de emissie zijn betrokken kon de koers van KPN zich vanmorgen niet handhaven. ,,Als er zo'n golf over je heenkomt, kun je wel als een held blijven staan, maar je moet op een bepaald moment toch meegaan met de markt'', aldus een bankier die bij de emissie betrokken is.

Bestuursvoorzitter P. Smits van KPN wilde vanmorgen niet spreken van een mislukking. ,,Daarvan kun je alleen spreken als je geen kans ziet het geld [5,5 miljard euro] op te halen.'' Volgens hem behoort de koersval van vanmorgen tot de gebruikelijke turbulentie rond een emissie. ,,We hebben de stap toch maar gezet. Er is nu duidelijkheid over onze financiële positie en dat is het belangrijkste.''

De emissie van 236 miljoen nieuwe aandelen wordt geleid door ABN Amro Rothschild en de Amerikaanse zakenbanken Goldman Sachs en Schroder Salomon Smith Barney.

Zowel particuliere beleggers, die bij de inschrijving een korting hadden gekregen, als professionele investeerders verkochten vanochtend op grote schaal effecten, zo zeiden handelaren en beleggers. Rond het middaguur stond de koers van KPN op 16,77 euro, bijna 4 procent lager dan vrijdag.

Tegen twaalf uur waren er al een kleine honderd miljoen aandelen verhandeld, zo'n tien keer de gebruikelijke dagomzet van het aandeel. In dit cijfer zijn zowel aan- als verkooptransacties geteld. Vrijdag was de koers, bij een omzet van 51 miljoen aandelen, al ruim 6 procent gedaald tot 17,42 euro.

Particuliere beleggers hebben bij de inschrijving slechts 13 procent van de aandelen gekregen. Daaruit kan worden geconcludeerd dat zij op dit moment weinig vertrouwen hebben in het aandeel KPN. Volgens Smits had KPN ingezet op particuliere animo voor 30 procent van de emissie. KPN zegt zijn institutionele beleggers (goed voor 87 procent van de emissie) te hebben kunnen selecteren, omdat de inschrijving twee keer was overtekend. De inschrijving op de converteerbare obligatie was 11 keer overtekend. ,,Dat was een uitslaande brand'', aldus Smits. ,,Mede door de onzekerheid rond de Amerikaanse verkiezingen was voor de convertible meer aandacht dan voor de aandelen.''

Na 57 minuten was de handel in KPN-aandelen vanochtend al net zo druk als vrijdag, toen de omzet het vijfvoudige van een normale dag was. Om 10.15 zakte de koers ook door de 17 euro. Beleggers schrokken en een nieuwe verkoopgolf volgde. ,,De banken laten de koers nu even los, maar als de Amerikaanse schermenbeurs vanmiddag hoger opent, gaan zij alsnog in het laatste kwartie van de handel proberen de koers naar 17 euro te beuken'', aldus een ervaren belegger.

DOSSIER KPN: www.nrc.nl