Anwar-met-lijst

Een schilderij ophalen bij Lilja Zakirova in Heusden betekent ook praten over Russische schilders en Russische schrijvers. Ze verbaast zich over de voorliefde van Nederlanders voor Paustovskij. ,,Die lazen wij op ons zestiende en daarna niet meer'. Onvermijdelijk komt ook de Russische ziel ter sprake. Waarom boeit de legendarisch melancholieke ziel ons in het Westen toch zo?

En is het wel typisch Russisch, al die fatalistische droefgeestigheid?

Interessant, interessant. Het door ons gekochte schilderij van Anwar wordt zorgvuldig in bobbeltjesplastic verpakt. Anwar moet alleen nog even de auto in en dan kunnen we naar huis. Alleen, de Anwar-met-lijst past niet. Wat we ook proberen, we krijgen onze nieuwste aanwinst de auto niet in. We staan er wat beteuterd bij. ,,Dit is nu typisch Russisch', zegt Lilja.

    • Hans Ulrich