Amnesty beklaagt zich over Algerijnen

Een afvaardiging van de internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International is tijdens een onderzoeksmissie van twee weken in Algerije gestuit op de weigering van regerings- en legerleiders om haar informatie te geven over schendingen van de mensenrechten in de laatste acht jaar. In die periode was een bloedige machtsstrijd aan de gang tussen de autoriteiten en moslimextremisten. Er zijn veel beschuldigingen dat behalve de extremisten ook leger en veiligheidsdiensten zich aan moord, foltering en ontvoering hebben schuldig gemaakt. Amnesty heeft er anderzijds eerder deze maand bij de regering op aangedrongen een presidentiële amnestie ongedaan te maken waaronder 6.000 moslimextremisten vrijuit zijn gegaan. Onder de bevolking bestaat veel weerzin tegen deze amnestie.