Adriaanse blijft maar sleutelen aan Ajax-selectie

Zo steriel is de oppositie in de Nederlandse eredivisie dat een middelmatig Ajax nu ook al zijn uitwedstrijden begint te winnen. Twee weken geleden werd de ban gebroken bij Willem II en ook het tweede bezoek aan Brabant leverden de Amsterdammers de volle winst op. Toch besefte Ajax-coach Co Adriaanse gisteren na de 3-0 zege bij het zielloze NAC dat de sanering van zijn selectie nog lang niet is voltooid.

In een messcherp gastcollege gaf Adriaanse een helder inzicht in de problemen, die hij bij zijn ingrijpende renovatie van het elftal ontmoet. Vorige week constateerde de Amsterdamse trainer dat de Noorse verdediger Bergdølmo zijn krediet had verspeeld. Toch gunde Adriaanse hem tegen NAC weer een basisplaats, omdat hij geen alternatieven achter de hand heeft. De wederom geblesseerde Vierklau is door zijn coach namelijk al afgeschreven. En het leek een Freudiaanse verspreking, toen Adriaanse bij de rechtsback een ,,groot blessureblad'' constateerde, alsof hij een strafblad bedoelde. ,,Ferdi heeft zo weinig gespeeld dat hij voor mij geen zekerheid meer is.''

Al bij zijn aantreden in de Arena pleitte Adriaanse voor het aantrekken van meer verdedigers, omdat die door de jeugdopleiding bij Ajax niet worden aangeleverd. De ironie wilde dat Ajax gisteren bij NAC in het zadel werd geholpen door een pas 20-jarige verdediger, die vorige week zijn debuut maakte bij het Finse nationale elftal. Petri Pasanen scoorde zelfs twee keer uit een corner, ook al ,,niet des Ajax'', zoals Adriaanse fijntjes opmerkte. Daarmee verbloemde Pasanen de armoede bij de aanvallers, die niet alleen werden gewisseld omdat ze volgens hun coach zoveel strijd hadden geleverd.

Ikedia was opvallend kleurloos op rechts, Wamberto blijft een noodoplossing op links en Machlas lijkt bij Ajax op `Lachgas', de geuzennaam uit zijn beginperiode bij Vitesse. Invaller Arveladze haalde zijn gram met het derde doelpunt voor Ajax in de slotseconden van het bedroevende duel. Maar ook de Georgische spits dreigt de grote schoonmaak in de Arena niet te overleven. Volgens Adriaanse maakt de scoutingstaf bij Ajax overuren om het team zo snel mogelijk te versterken.

Maar gewaarschuwd door het falende aankoopbeleid in het recente verleden, zal Adriaanse de miljoeneninkomsten uit de transfer van Grønkjaer naar Chelsea pas besteden als hij verzekerd is van het rendement van een nieuwe speler. ,,Ajax heeft de laatste tijd al zoveel spelers gekocht'', zei Adriaanse. ,,Daar zaten veel miskleunen bij. Ik moet bij een aankoop voor honderd procent het gevoel hebben: `dit is het' en dat is nog niet gebeurd. We moeten geduld hebben.'' Het is overigens al voorgekomen dat Adriaanse het positieve advies van zowel hoofdscout Ton Pronk als de nieuwe directeur opleidingen Leo Beenhakker negeerde, biechtte hij op.

Met harde hand voert Adriaanse het saneringsproces bij Ajax, maar de overbodige spelers laten zich niet gemakkelijk buiten de deur zetten. De technische staf krijgt bijna niemand zo gek om zich te laten uitlenen aan Haarlem, de Nederlandse satellietclub van Ajax. De aanvallers Bobson en Hosé weigerden om in het spookachtige decor aan de Jan Gijzenkade te gaan voetballen. Zij werden door Adriaanse teruggezet naar de B-selectie in de hoop dat zij alsnog eieren voor hun geld kiezen.

De rechtlijnige Ajax-coach vergeleek Hosé en Bobson met scholieren voor wie het VWO vooralsnog te hoog gegrepen was. ,,En de ouders van die kinderen vinden een teruggang naar de havo ook geen meedogenloze maatregel'', stelde Adriaanse. Maar hij moest ook zelf lachen, toen een stap terug naar Haarlem werd vergeleken met een degradatie vanuit het VWO- naar het LBO-onderwijs. Gevoelsmatig zei Adriaanse begrip op te kunnen brengen voor het verzet van zijn jonge aanvallers tegen de verhuizing naar een zieltogende club, die momenteel de laatste plaats in de eerste divisie bezet.

Maar in de nieuwe contracten voor jeugdspelers laat Ajax voortaan een clausule opnemen dat ze door hun werkgever ook bij een andere club kunnen worden ondergebracht. ,,Hosé en Bobson hebben in feite geweigerd hun opleiding bij Ajax voort te zetten'', meent Adriaanse. ,,In Haarlem komen die jongens terecht bij een club met dezelfde filosofie, getraind door een coach uit de Ajax-school. Zo kunnen ze zich beter ontwikkelen.''

Dat klonk natuurlijk mooier dan het is. Was het niet logisch dat Bobson na optredens tegen Lazio Roma en Arsenal op het Amsterdam-toernooi paste voor een duel met Emmen? Adriaanse, laconiek: ,,Bobson had zaterdagavond bij Haarlem eerst maar eens de rechtsback van Emmen moeten zien te passeren en Hosé had tegen die club moeten scoren. Zo hadden ze ervaring kunnen opdoen in de eerste divisie, want ze zijn te goed voor het tweede elftal van Ajax.''

Hosé dreigt bij Ajax helemaal op dood spoor te raken nu het Ghanese talent Kwame Quansah aan de B-selectie wordt toegevoegd. Adriaanse, retorisch: ,,En moet ik Quansah bij het tweede elftal belemmeren in zijn ontwikkeling, omdat Hosé het vertikt naar Haarlem te gaan?''

    • Robèrt Misset