ABN Amro niet langer mondiaal

ABN Amro schroeft de activiteiten in bijna vijftig landen drastisch terug, terwijl het zich uit tien landen volledig terugtrekt. De bank heeft vanochtend negen landen benoemd waar het voor particuliere klanten actief wil blijven. Voor vijf landen, waaronder Frankrijk en Indonesië, vindt nadere afweging plaats.

Volgens bestuursvoorzitter R. Groenink van ABN Amro worden ,,enkele duizenden'' werknemers geraakt door het stopzetten van de activiteiten. ,,In de meeste gevallen verkopen wij de activiteiten, zodat er voor de medewerkers geen sprake is van ontslag. Een algemeen beeld over de gevolgen is moeilijk te geven, omdat er in het ene land één kantoor is, in het andere twintig.'' Met uitzondering van de tien – niet nader genoemde – landen waar ABN Amro volledig vertrekt, blijft de bank aanwezig voor grote zakelijke klanten.

Naast de drie bestaande thuismarkten (Nederland, Brazilië en het middenwesten van Amerika) streeft ABN Amro naar een vierde thuismarkt. Een fusie of grote overname is in dit verband ,,zeker niet onmogelijk''. Gezien het belang van ruim 10 procent in Banca di Roma zou Italië daarvoor in aanmerking kunnen komen, aldus de bank. Verder blijft ABN Amro actief in België, Thailand, India, Taiwan en Hong Kong.

Met het snoeien van het buitenlandse netwerk maakt Groenink een einde aan het streven van ABN Amro om een wereldwijde `netwerkbank' te worden. Het terugschroeven van de ambities moet de bank een meer winstgevend en effectief netwerk opleveren, waardoor er zo'n 1 miljard euro aan eigen vermogen beschikbaar komt.

De grotere nadruk op winstgroei en kostenbesparing heeft niet alleen betrekking op het buitenland. Groenink maakte vanochtend een nadere invulling bekend van de financiële ambities van het gehele concern: verdubbeling van de winst en beurskoers (inclusief dividend) in vier jaar. Omdat te bereiken moet het bankieren voor particuliere klanten in 2004 80 procent meer opleveren. De activiteiten voor internationale ondernemingen dient 139 procent meer op te leveren, gelijk aan de beoogde winstgroei op private banking .