Aanslag op schoolbus schokt Israël

Bij een Palestijnse aanslag op een Israëlische schoolbus in de Gazastrook zijn vanmorgen twee volwassenen gedood en negen kinderen gewond. Enkele van de kinderen liepen ernstige verwondingen op. Regeringswoordvoerders zeiden vanmorgen dat er ,,een Israëlisch militair antwoord op de aanslag zal komen''.

Welke vorm dat zal aannemen was later aan de orde tijdens een spoedzitting van het kabinet. Premier Ehud Barak doet in verband met het traumatische effect van de aanslag op de bevolking opnieuw een poging om een noodregering van nationale eenheid te vormen.

De aanslag op de autobus zet een domper op voorzichtig Israëlische optimisme over de aanzienlijke vermindering van Palestijnse schietpartijen vanuit Palestijnse gebieden nadat de Palestijnse leider Yasser Arafat vrijdag openlijk een bestand had afgekondigd. De Palestijnse leider gelastte strijders het schieten vanuit onder volledig door de Palestijnen beheerst gebied (A-gebieden volgens het akkoord van Oslo) te staken. Deze order geldt echter niet voor gebied (B en C) waar Israël verantwoordelijk is voor de veiligheid.

Het afgelopen weekeinde werden niettemin zeker acht Palestijnen en een Israëlische militair gedood. En gisteravond waren er opnieuw, zij het sporadisch, schietpartijen uit gebied A.

Wie voor de aanslag verantwoordelijk is, was vanmiddag nog onduidelijk. De daders hadden onder een palmboom langs de weg waar de bus reed, een granaat van 120 mm geplaatst die met afstandsbediening op de bus werd afgevuurd. De granaat ontplofte naast de bus. Het is de eerste maal dat deze kennelijk van Hezbollah in Libanon overgenomen terroristische tactiek door de Palestijnen met succes is beproefd.

Woedende Israëlische demonstranten blokkeerden vanmorgen na het bekend worden van de aanslag de toegangsweg tot Jeruzalem. Minister Benjamin Ben Eliezer zei dat Israël niet kan tolereren dat zijn burgers worden afgeslacht. Woordvoerder Danny Naveh van Likud zei dat Israël zo hard tegen de Palestijnen moet terugslaan dat Arafat ,,om een bestand zal smeken''.

De Palestijnse minister Imad Al-Faluji, voor de komst van Arafat naar Gaza een leider van de moslim-fundamentalistische organisatie Hamas, legde aan radio Israël uit dat dergelijke aanslagen tegen Israëlische doelen zullen doorgaan. Het Palestijnse zelfbestuur onderstreepte overigens niets met de aanslag te maken te hebben. Arafat gelastte een onderzoek en riep wegens de ernst van de situatie ook zijn kabinet bijeen. In Jeruzalem werd vanmorgen gezegd dat het Palestijnse zelfbestuur ten minste indirect verantwoordelijk is wegens het vrijlaten van leden van Hamas en de Islamitische Jihad. [Vervolg ISRAËL: pagina 5]

ISRAËL

Israël vreest toename druk op kolonisten

[Vervolg van pagina 1] Nog gisteren zeiden politieke kringen in Jeruzalem dat indien er de komende dagen geen Israëlische doden zouden vallen de onderhandelingen met de Palestijnen konden worden hervat over verdere implementering van het bestand waarna het vredesoverleg kon worden hervat. In militaire kringen wees men er echter op dat Arafat het openen van vuur op Israëlische doelen niet had verboden in de gebieden waar Israël verantwoordelijk is voor de veiligheid. In deze gebieden liggen alle Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Deze zegslieden speculeren dat de Palestijnen de strijd in deze gebieden zullen voortzetten en zelfs zullen opvoeren om de kolonisten onder druk te houden. Dat is precies wat vanmorgen gebeurde: de aanslag op de bus had plaats in door Israël bezet gebied in de Gazastrook.

Kennelijk met het oog op deze interpretatie van Arafats orders heeft het opperbevel in Tel Aviv besloten om over tien dagen te beginnen met het mobiliseren van reservisten ter bewaking van nederzettingen en voor gevechtstaken.

In de Jordaanse hoofdstad Amman werd gisteren de Israëlische vice-consul bij een aanslag licht gewond. Deze aanslag werd opgeëist door een islamitische strijdgroep. Zij baart het Jordaanse regime zorgen omdat eruit een overslaan van de Palestijnse opstand naar Amman kan worden opgemaakt.

Het Palestijnse zelfbestuur kondigde gisteren wegens de verslechterende economische situatie in de Palestijnse gebieden een verbod op commerciële stakingen af. Ook is het de Palestijnen verboden om maskers te dragen om penetratie van Israëlische soldaten in de Palestijnse rangen te voorkomen. Eveneens is deelname van schooljeugd aan Palestijnse begrafenissen verboden. Deze Palestijnse maatregelen konden volgens de Israëlische beoordeling van gisteren bijdragen tot verdere vermindering van de spanning.

Gisteren sprak ex-president Weizman in Egypte met de Egyptische president Mubarak over de crisis. Bij terugkomst in Israël zei hij dat het hem was opgevallen hoe slecht de Egyptenaren op de hoogte zijn van de strijd tussen Israël en de Palestijnen.

    • Salomon Bouman