Wisselembryo's

In Groot-Brittannië hebben ongeveer 100 vrouwen bij IVF-procedures bij vergissing een embryo van iemand anders geïmplanteerd gekregen of zijn het slachtoffer geworden van andere IVF-fouten. Dit blijkt, volgens The Sunday Times (12 nov), uit extrapolatie van onderzoeksresultaten van de Britse Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA) naar de details van 1400 IVF-behandelingen. De HFEA controleert de 118 IVF-klinieken in Groot-Brittannië.

Het onderzoek stuitte op een in het Victoria Hospital in Belfast verkeerd geïmplanteerd embryo bij een veertigjarige vrouw. De fout werd kort na de implantatie ontdekt en de vrouw liet abortus plegen. Het rapport beschrijft ook hoe van een 39-jarige vrouw de embryo's werden weggegooid toen ze net begonnen was aan een behandeling om hormonaal geschikt te zijn voor een implantatie. Andere embryo's werden opgeruimd nadat het label had losgelaten van de diepvriescontainer waarin ze werden bewaard.

Een HFEA-inspecteur rekende de paar gevallen om naar de grote getallen van alle IVF-behandelingen die in Groot-Brittannië hebben plaatsgevonden. In Nederland is eenmaal, in 1993, een IVF-fout aan het licht gekomen toen een blank IVF-echtpaar een tweeling kreeg: een wit en een zwart kind. Een spermapipet was tweemaal gebruikt, waardoor zaad van twee vaders vermengd is geraakt.

    • Wim Köhler