Van Basten terug op voetbalveld

Marco van Basten heeft zijn voetbalschoenen weer voorzichtig aangetrokken. De 36-jarige voetballegende heeft voor zijn plezier de training hervat bij de zaterdagamateurs van hoofdklasser Noordwijk.

In de kustplaats speelt hij al een paar jaar golf op het hoogste clubniveau. Van Basten werd door hersteltrainer Geert-Jan Bakker van Noordwijk uitgenodigd mee te gaan trainen. Bakker is een golfmaatje van de drievoudig Europees voetballer van het jaar.

Van Basten maakte op 17 augustus 1995 zijn afscheid als topvoetballer bekend. Hij moest stoppen wegens een chronische blessure aan zijn rechterenkel. Zijn laatste wedstrijd speelde hij op 26 mei 1993. Toen deed hij 85 minuten mee in de verloren Europa Cup-finale van AC Milan tegen Olympique Marseille. Daarna volgden diverse operaties, die hem uiteindelijk niet terugbrachten op het veld. Hij nam afgelopen winter nog wel deel aan een jubileumwedstrijd in de Amsterdam Arena. Op aangeven van zijn leermeester Johan Cruijff maakte hij op de memorabele avond nog een doelpunt.

Het is nog onduidelijk of Van Basten ook competitie gaat spelen bij Noordwijk. De secretaris van de club reageerde op ironische wijze: ,,Ach, wij hebben in Patrick van Dam een hele goede spits. Maar als stand-in zou Van Basten bij ons van harte welkom zijn.''