Sterkemannensaus

Het aantal tot groepsverblijf omgebouwde boerderijen groeit. Er moeten heel wat families zijn die daar voor een jaarlijkse reünie of om ander reden samenkomen. Wat eet je dan als je voor 20-30 mensen moet koken en de deelnemers variëren van peuters tot bejaarden. In de reünie die ik meemaakte viel de keus dit jaar op pasta met drie sauzen.

Als eerste een simpele saus met gehakt, champignons en tomatenpuree. Ten tweede een supersnelle roomsaus met gerookte zalm, courgette en basilicum.

Het gaat mij hier om nummer drie, door de jongste familieleden omgedoopt tot sterkemannensaus. Want de saus gaf magische kracht voor het avondspel met zaklampen.

Pel en snipper de uien en de knoflook. Verwijder steel en zaadjes van de pepers en snijd het vruchtvlees in stukjes. Snijd de olijven in plakjes en de ansjovisfilets in stukjes. Giet de azijn van de kappertjes af. Verhit de olie in een pan. Fruit hierin de snippers ui en knoflook twee minuten lang. Doe er de stukjes peper en ansjovis bij. Even zachtjes bakken.

Voeg vervolgens de plakjes olijf en de kappertjes toe. Giet de wijn in de pan. Voeg de tomatensaus toe. Met wat water verdunnen tot de saus de gewenste dikte heeft. Laat de saus 10 minuten op een laag vuur pruttelen. Op smaak brengen met zout en peper. Bedenk daarbij dat olijven, ansjovis en kappertjes al zout zijn. Kook intussen de spaghetti in ruim kokend water met zout beetgaar. In het begin even roeren zodat de pasta niet aan elkaar plakt. Zet kaas en salades op tafel.

    • Annelène van Eijndhoven