Staking Belgisch Loodswezen

Het Belgisch Loodswezen begeleidt sinds gisteren 14.00 uur geen schepen meer op de Westerschelde van en naar Antwerpen. De afdeling Administratie Waterwegen en Zeewezen van het Vlaams departement van Leefmilieu en Infrastructuur, waartoe het Loodswezen behoort, staakt. Het loodswezen wil onder meer dat de Belgische overheid eenmalig 500 miljoen Belgische frank (circa 28 miljoen gulden) beschikbaar stelt voor nieuwe vaartuigen. Verder zou een speciaal fonds moeten worden ingesteld voor investeringen in de vloot in de toekomst.

De staking geldt voorlopig voor 24 uur. Belgische loodsen begeleiden op de Westerschelde driekwart van de schepen, Nederlandse loodsen van het Loodswezen Scheldemonden doen de rest. Per dag komt dat voor de Belgische loodsen gemiddeld neer op zo'n honderd begeleidingen aan boord per dag. De staking heeft tot gevolg dat een onbekend aantal schepen de havens van Antwerpen, Gent en Vlissingen niet kan verlaten.