Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprek met oud-premier Dries van Agt over de NPS-serie Dutch Approach die de geschiedenis weergeeft van de Molukse gijzelingen. Ned.3, 12.07-13.00u.

Netwerk. Reportage over de Rwandese vrouw Neila Kaluali die vijf jaar geleden met haar gezin slachtoffer werd van een slachtpartij en via het Rode Kruis naar Nederland kwam. Zij gaat terug om haar kinderen te zoeken. Ned.1, 20.16-20.51u.

7-dagen. Aandacht voor problemen rondom de BSE-koe, militaire steun aan het Indonesische leger en de klimaatonderhandelingen in Den Haag. Ned.3, 21.05-21.40u.

DOCUMENTAIRES

Wie niet weg is, is gebleven. Serie over 25 jaar onafhankelijk Suriname. Op 25 november 1975 werden in Suriname 35 onafhankelijkheidsbaby's geboren en die kregen elk een spaarbankboekje met SF 250,-. Dat was toentertijd bijna 500 Nederlandse guldens. Nu kunnen ze er, met alle rente meegerekend, aan de vooravond van hun 25ste verjaardag net een fles cola voor kopen. Ned.3, 19.00-19.28u.

Panorama. Meisjes uit Oost-Europa, zo blijkt uit deze BBC-documentaire, worden met smoesjes naar West-Europa gelokt om er een leven te leiden dat gelijk staat aan prostitutie en slavernij. De Letse Aija gaat in op een advertentie voor een dansclub in Denemarken. Maar ze is ook journaliste. Ze legt een netwerk bloot van vrouwenhandel van Letland naar Denemarken en Engeland. Canvas, 20.30-21.15u.

OverLeven. Elk jaar komen er in onze natuur nieuwe diersoorten bij. Dieren uit vreemde landen die via handel en transport bij ons belanden en hier een nieuwe plaats zoeken. Meestal leiden de nieuwkomers een onopvallend bestaan, maar soms groeien ze uit tot een plaag. Afl.: Exotische Schone. Canvas, 21.15-21.55u.

DNW - Rooksignalen uit de nieuwe wereld. Tweede deel van een vierluik geeft een portret van de Wereldbank, de organisatie die als belangrijkste taak heeft de armoede in de wereld te bestrijden. Ned.3, 21.40-22.35u.

Panorama. Vanavond over de factoren die het wisselvallige herfstweer bepalen en hoe de klimaatverandering ons leven zal beïnvloeden. BBC1, 23.15-23.55u.

PRAATPROGRAMMA

Gogh's zondag. Bart de Graaff praat o.a. over ziek zijn, dood willen en de liefde voor zijn moeder. Veronica, 14.25-14.55u. en herhaling 0.15-0.45u.

AMUSEMENT

De stoel. Rik Felderhof bezoekt stoelgasten uit het verleden, kijkt hoe het met hen gaat. Vanavond de gehandicapte tante Anne en haar dochter Riekie uit de Jordaan en hoedenontwerper David Vos. Ned.1, 20.51-21.36u.

DRAMA & KUNST

De plantage. Filmer Roel van Dalen praat over Ajax: Daar Hoorden Zij Engelen Zingen de film waarmee woensdag het IDFA opent. Ook een gesprek met Nol de Jong over zijn debuutroman Joods Labyrint, een felle aanklacht tegen het joods monopolie op leed. Ned.3, 17.00-18.00u.

Close-up. Zie TV-vooraf. Ned.1, 18.32-19.29u.

Het uur van de wolf. Als opwarmer voor het IDFA, het International Documentary Filmfestival dat van 22 t/m 30 november gehouden wordt in Amsterdam, een televisieversie van één van de documentaires. Ned.3, 19.28-20.28u.

Spraakmakers. Gesprek met inpak-kunstenaar Christo en diens vrouw. Canvas, 21.55-22.30u.

Bij ons in de Jordaan. Zie TV-vooraf. Ned.3, 22.35-23.30u.

Kunst... omdat het moet. Herhaling van het portret van de Amerikaanse schrijfster Germaine Greer, gehaat door mannen en aanbeden door vrouwen. Feministe Greer is nog steeds even stijdlustig als dertig jaar geleden. Ned.3, 0.25-1.15u.

FILM

Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull (Kurt Hoffmann, 1957, West-Duitsland). Horst Buchholz speelt hoofdrol in verfilming van Thomas Manns roman over oplichter die zich uitgeeft voor markies en een moord in de schoenen krijgt geschoven. ZDF, 13.15-15.00u. zwart-wit.

The Inner Circle (Andrei Kontsjalovski, 1991, VS). Op papier interessant portret van het Stalin-regime door de ogen van een van Stalins trouwste medewerkers, een filmoperateur in het Kremlin, wiens hondentrouw symbool staat voor de zelfverkozen slachtofferrol van het Russische volk. Als zo vaak, vertoont Kontsjalovski de subtiliteit van een moker. Met Tom Hulce als de operateur en Bob Hoskins als de hitsige KGB-chef Beria. SBS6, 13.20-15.40u., met reclame.

The Baby-Sitters Club (Melanie Mayron, 1995, VS). Goedmoedige bioscoopversie van gelijknamige televisieserie. Zeven jongedames proberen een zomeroppas-kamp op poten te zetten. Met hoofdrol voor Sissy Spaceks dochter Schuyler Fisk. VRT, 13.30-15.00u.

Buud Yam (Gaston J.M. Kaboré, 1997, Burkina Faso). Even melancholieke als metaforische vertelling is vervolg op het vijftien jaar oudere Wend Kuuni van dezelfde regisseur. Hoofdpersoon Kuuni is nu volwassen geworden en vertrekt voor een queeste langs de oevers van de Niger. Ned.3, 14.00-15.35u.

Midway (Jack Smight, 1976, VS). Luidruchtige, met sterren overbevolkte oorlogsfilm maakt gebruik van authentieke journaalbeelden bij de enscenering van de zeeslagen tussen Amerikanen en Japanners voor de kust van de Midway-eilanden anno 1942. Met Charlton Heston, Henry Fonda, James Coburn en Robert Mitchum. BBC1, 15.20-17.30u.

Absolute Power (Clint Eastwood, 1997, VS). Thriller met Eastwood als gedistingeerde meesterdief in klassiek plot: getuige van een moord wordt doelwit van de moordenaars. Gene Hackman speelt een hitsig rokkenjagende president van Amerika in film waarin cynisme over onbetrouwbare politici bijzaak lijkt. Veronica, 21.30-23.40u., met reclame.

The Other Side of Midnight (Charles Jarrott, 1977, VS). Hoogdravende en langdurige adaptatie van de bestseller van Sidney Sheldon, barstensvol gratuite romantiek. Parisienne Marie-France Pisier schuwt geen enkel middel om de Amerikaanse officier John Beck op te sporen, met wie ze in de bevrijdingsdagen van de Tweede Wereldoorlog een heftige romance beleefde. Fox, 21.30-0.40u., met reclame.

Storyville (Mark Frost, 1992, VS). Regiedebuut van Twin Peaks-producent Frost is flutfilm over een politicus in spe die met een erfelijke neiging tot overspel kampt en in broeierig New Orleans betrokken raakt bij een moord. Met James Spader. BBC1, 0.55-2.45u.

Kitty Foyle (Sam Wood, 1940, VS). Liefdesdrama dat Ginger Rogers een Oscar bezorgde voor haar dramatische rol van hardwerkend meisje dat probeert te kiezen tussen James Craig en Dennis Morgan. Maandag, BBC2, 14.35-16.20u., zwart-wit.

Leap of Faith (Richard Pearce, 1992, VS). Rommelige komedie geeft alle ruimte aan Steve Martin als een huichelachtige gebedsgenezer. Maandag, SBS6, 15.05-16.55u., met reclame.