Rietveld-stoel gevonden op rommelmarkt

Experts van het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch van de Avro hebben maandag tijdens opnamen in Den Helder bij de ingebrachte voorwerpen een zeldzame Rietveld-stoel ontdekt. In de huidige staat is hij 50 tot 75.000 gulden waard, maar na restauratie kan de waarde oplopen tot 125.000 gulden. De eigenares had de stoel zes jaar geleden voor 25 gulden op een rommelmarkt in Bodegraven gekocht.

In het programma Tussen Kunst en Kitsch kunnen particulieren antiek op waarde laten schatten door antiquairs en kunstkenners. Het ontwerp, dat te zien is in de uitzending van 26 maart, is een zwart gebeitste `stokkenstoel' die Gerrit Rietveld in 1924 ontwierp. Er zijn in totaal vijf exemplaren naar dit ontwerp gemaakt, twee zwarte en drie bruine. De bruine zijn in het bezit van het Centraal Museum in Utrecht en de Technische Universiteit in Delft. Eén van de twee zwarte exemplaren kwam in 1986 op de markt. Hij werd verkocht aan een Amerikaanse handelaar en bevindt zich nu in een privécollectie.

De teruggevonden stoel is `zwaar mishandeld', aldus deskundige Frans Leidelmeijer. Witte kleuraccenten zijn door een vroegere eigenaar zwart geverfd. Ook is de stoel 30 centimeter ingekort.