Overname Philips van Healthcare

Philips heeft gisteren de overname aangekondigd van de afdeling Healthcare Solutions van het Amerikaanse Agilent. Het elektronicaconcern wil er 1,7 miljard dollar (4,4 miljard gulden) voor betalen.

Het is de tweede overname van de medische divisie van Philips in de Verenigde Staten in een week tijd. Maandag bracht het concern een bod van 426 miljoen dollar (1,1 miljard gulden) uit op Adac Laboratories, een Californisch bedrijf dat apparatuur vervaardigt voor nucleaire geneeskunde en radiotherapie.

Slagen beide overnames, dan betekent dat de vierde grote aankoop voor de medische divisie van Philips in twee jaar tijd. Eind 1998 kocht het al voor 1,6 miljard gulden het in de VS gevestigde ATL Ultrasound (ultrasone diagnose-apparatuur) en in juni van dit jaar verwierf Philips voor 2,9 miljard gulden een belang van 60 procent in het Amerkaanse MedQuist (medische rapportage).

Philips stelt dat door de overname van Healthcare Solutions de mogelijkheid ontstaat nieuwe, snel groeiende marktsegmenten te betreden. Daarbij zijn ook defribillators (elektrische hartstimulatie) en diagnoses-op-afstand inbegrepen, waarbij een patiënt zelf zijn hartslag meet en deze doorstuurt aan een centrale die alleen in geval van nood een arts stuurt. Eveneens wordt de merknaam van Philips in de Amerikaanse gezondheidszorg verstevigd, zo stelt het elektonicaconcern.

Aligent splitste zich vorig jaar af van Hewlett Packard. Healthcare Solutions heeft een omzet van 1,5 miljard dollar en boekte over de eerste negen maanden een negatief bedrijfsreultaat van 53 miljoen dollar. Het verlies wordt veroorzaakt door eenmalige lasten, voortgekomen uit de afsplitsing van Hewlett Packard en de kosten van een reorganisatie, waarbij enkele honderden van de 5.000 arbeidsplaatsen verdwijnen. De verwachting is dat de aankoop over twee jaar weer winstgevend is.

Een woordvoerder van Philips rekent voor dat de omzet van de medische divisie inmiddels is opgelopen tot 4 miljard dollar, gelijk aan die van de medische divisie van Siemens. Beide bedrijven moeten alleen General Electrics, dat met 7 miljard dollar omzet wereldleider is op het gebied van medische informatie en apparatuur, boven zich dulden.

Philips-topman C. Boonstra laat in een verklaring weten dat hij denkt met investeringen in de medische divisie van in totaal 4 miljard dollar een goede positie te verwerven als speler op deze mondiale markt. Volgens de woordvoerder van Philips valt hieruit op te maken dat Philips voorlopig geen grote aankopen meer zal doen. David van Hoytema, analist bij ABN Amro, stelt Boonstra in het gelijk. Hij denkt dat Philips inderdaad een goede aankoop heeft gedaan, en hiermee zijn positie nog meer versterkt. ,,Wat wil je nog meer als ziekenhuis, dan dat je met nog maar één of twee bedrijven zaken hoeft te doen?''