Laurus wacht sanering

Supermarktketen Laurus – Edah, Super De Boer, Konmar, Groenwoudt/Nieuwe Weme en Basismarkt – staat een grote reorganisatie te wachten. Daarbij zouden volgens het persbureau ANP ongeveer 700 banen op het hoofdkantoor in Den Bosch sneuvelen.

Laurus wilde gisteravond niet reageren. De sanering zou onderdeel zijn van de plannen van de bestuursvoorzitter Ole van der Straaten, die eerder dit jaar W. Angenent opvolgde. Sinds de De Boer Unigro en Vendex Foodgroep twee jaar geleden fuseerden tot Laurus verkeert Nederlands op een na grootste supermarktketen in de problemen.

Twee bestuurders van Laurus, onder wie Angenent, vertrokken in augustus na de bekendmaking van de resultaten over het eerste halfjaar. De winst was gedaald met 9 procent, het bedrijfsresultaat met 19 procent. Van der Straaten, die van Unilever komt, sprak tijdens de presentatie in augustus van ,,teleurstellende'' halfjaarcijfers.

Wat er met de acht supermarktformules gaat gebeuren, is nog onbekend. Eind augustus kondigde Van der Straaten aan dat hij het aantal dit jaar nog ,,drastisch zou reduceren''. De formules van Laurus variëren sterk: Basismarkt zit aan de onderkant van de markt en concurreert met de goedkope Dirk van de Broek en Aldi, Konmar is een concurrent van Albert Heijn, maar heeft slechts 30 filialen.

Analisten verwachten dat er hooguit drie overblijven. Laurus heeft zijn marketingkosten te veel moeten verdelen over de acht formules en werkt minder efficiënt dan het veel grotere Ahold (Albert Heijn en C1000). Het vorige bestuur van Laurus had na de fusie de intentie het aantal ketens terug te brengen tot één of twee, maar deed dat niet.

Al maanden circuleren geruchten dat Laurus gekocht zal worden door buitenlandse ketens. Maar Van der Straaten zei eerder dat Laurus niet ,,wordt opgepoetst om te worden verkocht''.