KPN inzet van gooi- en smijtwerk

De marktkrachten deden hun werk en dat was een zielig gezicht voor de aandelen KPN.

,,Zo laag is het in geen twee jaar geweest'', verzuchtte een handelaar toen de koers gistermiddag 17,26 euro raakte. Medio maart stond er 75,62 euro. Gistermiddag vijf uur: 17,42 euro.

Toen begon het tellen voor de banken. Om vijf uur sloot voor professionele beleggers de inschrijvingsperiode voor de uitgifte van nieuwe KPN-aandelen ter waarde van bijna 9 miljard euro.

Om twee voor vijf kwakte een verkoper nog een pakket in de markt. ,,Hier zit iemand te verkopen at any price'', commentarieerde een vermogensbeheerder, gekluisterd aan zijn Reuters-scherm vol telkens opflikkerde koersen en transacties.

,,Iedereen doet zijn best om die koers zo laag mogelijk te krijgen'', zei een veteraan in de dealing room.

De koers van gistermiddag is het ijkpunt voor het prijskaartje dat KPN en zijn bankiers onder leiding van ABN Amro Rothschild zaterdag in Londen op de nieuwe aandelen gaan prikken. De vraag naar de aandelen is bijna twee keer zo groot als het aanbod. De uitgifteprijs zal eerder 17 euro worden dan 17,25 is de verwachting.

Particuliere beleggers moesten donderdagmiddag beslissen, professionals, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, hadden tot gisteren de tijd. Particulieren krijgen 4 procent korting op de uitgifteprijs plus een bonusaandeel voor elke tien aandelen die zij over twaalf maanden nog in portefeuille hebben.

In de markt werd druk gespeculeerd over de rol van de beheerders van flitskapitaal, die eerst proberen de koers van KPN omlaag te duwen en vervolgens wel aandelen willen kopen om een kort ritje omhoog te maken. Op donderdag was veertig procent van de inschrijvingen afkomstig van deze flitsers, weet een grote belegger.

Wat konden de banken doen om de koers te redden? Niet veel, zeggen handelaren. De omzet in KPN was meer dan 40 miljoen effecten, het vijfvoudige van een gewone dag. ,,De markt dicteert een lagere prijs'', zegt een tophandelaar bij een Amsterdamse bank. ,,En die lagere prijs komt de banken van KPN misschien niet eens zo slecht uit. Allereerst omdat zij de aandelen dan wel kunnen plaatsen, ten tweede omdat er dan maandag, vanuit een optisch wat lage koers een mooi herstel kan volgen.''

Succes voor de banken, een beetje pech voor KPN dat meer nieuwe aandelen moet uitgeven dan het van plan was. ,,KPN kan niet terug, dat weet iedereen. Slikken of stikken.''

    • Menno Tamminga