Koersval Bell South drukt aandelen Wall Street

Wall Street maakt zich zorgen over de winstgevendheid van telecom-, media- en technologiebedrijven. Telecombedrijf BellSouth, de Amerikaanse partner van KPN, was hier vrijdag verantwoordelijk voor door voorbeurs met een winstwaarschuwing te komen.

Het gevolg was alweer een slappe handelsdag op de effectenbeurs in New York. De Dow-Jonesindex, met vooral traditionele fondsen, verloor 26,16 punten (0,3 procent) op 10.629,87. De technologiebeurs Nasdaq moest 4,75 punten (0,2 procent) terug op 3027,13.

De winstwaarschuwing nam een flinke hap uit de koers van BellSouth. Het aandeel zakte 14,5 procent. Andere telecombedrijven bleven evenmin buiten schot. AT&T en SBC Communications behoorden tot de sterkste dalers onder de hoofdfondsen met verliezen van 3,0 procent en 3,6 procent.

De computersector ging niet mee in de malaise en eindigde aan de bovenkant van het lijstje Dow-fondsen. De top twee bestond uit IBM en Intel met stijgingen van elk 3,8 procent. Hewlett-Packard deed het ook niet slecht met een winst van 1,6 procent. De Nasdaq-fondsen Oracle en Cisco Systems stonden eveneens in de schijnwerpers met plussen van 5,3 procent en 3,3 procent.

De euro zakte tijdens de Amerikaanse handel door de grens van 85 dollarcent. De Europese munteenheid stond eerder nog duidelijk hoger, maar de groeiende kansen van George W. Bush op het Amerikaanse presidentschap maakten daar een einde aan.