Italië blokkeert de invoer van volwassen Franse koeien

Italië heeft de import uit Frankrijk van volwassen koeien en rundvlees aan het bot stopgezet. Het besluit is het gevolg van het nieuws, drie weken geleden, dat drie ton mogelijk met BSE besmet rundvlees in Franse supermarkten was terechtgekomen. Italië is, met een import van een miljoen koeien per jaar, de grootste afnemer van Frans rundvlees. Eerder legden Spanje, Rusland, Hongarije en Oostenrijk de import van Frans rundvlees aan banden. In Frankrijk, waar een ware psychose is ontstaan naar aanleiding van de berichten en het toenemende aantal gevallen van `gekke koeien', is de verkoop van alle rundvleesproducten met 40 procent afgenomen.

De Franse president Jacques Chirac, die gisteren een bezoek bracht aan de Corrèze-streek juist om de Franse boeren gerust te stellen, heeft de andere lidstaten van de EU en met name Italië scherp veroordeeld. Volgens hem kan het niet zo zijn dat Frankrijk, ,,een van de eerste landen ter wereld die het voorzorgsprincipe in acht hebben genomen'', nu economisch boeten moet voor dat ,,heldere beleid''. Chirac zei: ,,Deze situatie kan niet voortduren, de Europese Unie moet zo snel mogelijk harmonisatie bewerkstelligen van de te nemen maatregelen''. Het Franse staatshoofd wil ook gebruikmaken van de Europese top in Nice, volgende maand, om te pleiten voor systematisch testen van slachtvee, een hardere aanpak van vleessmokkel, een strikt toezicht op de oormerken en op het verbod koeien te voederen met beendermeel dat BSE veroorzaakt.

Luc Guyau, de voorzitter van de FSNEA, de grootste boerenvakbond van Frankrijk en voorzitter van de Raad voor Landbouw, heeft gezegd het Italiaanse importverbod ,,schandalig'' te vinden. ,,Gezien de psychose in Frankrijk zullen we dubbel het slachtoffer worden door deze boycots, terwijl dit land op het gebied van BSE het veiligste van Europa is.'' Hij riep de Franse regering op om ,,op de tafel te slaan en dit soort gedrag te veroordelen''.

Eerder deze week werd bekend, dat de families van twee slachtoffers van de door het eten van met BSE besmet rundvlees veroorzaakte Creutzfeldt-Jakobziekte naar de rechter stappen wegens ,,vergiftiging'' en ,,doodslag''. In Corrèze toonde president Chirac begrip voor het besluit van de families en zei het ,,als een soort schreeuw om hulp'' te zien.