HET PUBLIEK

Wie voor het eerst van zijn leven een bezoek brengt aan een boksgala, waant zich in een klassieke B-film. Stoere mannen in leren jassen omzomen de ring, niet zelden voorzien van een zegelring, geflankeerd door hoogblonde, gebruinde dames op naaldhakken. Het boksen in Nederland is op sterven na dood, maar de bezoekers bij de gala's houden de mythe in stand dat the noble art of selfdefence een sport van en voor het gewone volk is. Rotterdam, dé stad van het volk, beschouwt zichzelf nog altijd als boksstad nummer één, al zijn ook daar de gloriedagen voorbij. Nostalgie is het wapen om al te sombere gedachten en bespiegelingen te bestrijden, en mede daarom organiseert Aad Veerman sinds 1994 de Bep van Klaveren Memorial. Vanzelfsprekend in Crooswijk, de volkswijk waar The Dutch Windmill opgroeide. Het eerbetoon aan de grootste bokser die Nederland heeft voortgebracht, is vooral een rendez-vous van oude getrouwen. Van rasechte Rotterdammers zoals de legendarische oud-Feyenoorders Moulijn en Schouten, romantici voor wie het verleden een mythische klank heeft, en de Nachtburgemeester van Rotterdam, Jules Deelder. Elk laatste maandag van september halen zij herinneringen op aan lang vervlogen tijden. Toen boksen nog boksen was, en Rotterdam dankzij met name Van Klaveren de uitstraling had van de stad die zich door niets of niemand op de knieën laat dwingen.

Dit is de zevende aflevering in een serie over publiek.

    • Mark Hoogstad