Geweld in Israël beperkt: 4 doden

Israëlische soldaten hebben gisteren op de Westelijke Jordaanoever vier Palestijnen gedood. Ze openden het vuur nadat ze met stenen waren bekogeld. Het dodental van de laatste weken komt daarmee op 236.

Maar bij de al Aqsa-moskee in Jeruzalem, waar het vrijdaggebed vaak een opmaat tot ongeregeldheden is, bleef het gisteren opvallend rustig. Daarmee gaven de Palestijnen gehoor aan een oproep van hun leider Yasser Arafat eerder die dag. Arafat had gevraagd af te zien van geweld in het gebied dat volledig onder Palestijnse controle is.

De Israëlische premier Ehud Barak verwierp de oproep van Arafat gisteren als te mager. Hij vond dat de Palestijnse leider zich duidelijker en harder moest uitspreken tegen geweld. ,,Israël wacht op daden, mooie woorden zijn niet genoeg.''

De Amerikaanse organisatie Artsen voor de rechten van de mens is ervan overtuigd dat Israëlische militairen opzettelijk schieten op hoofden van Palestijnse burgers. Dat heeft de Israëlische krant Ha'aretz gemeld. De organisatie maakt dat op uit het feit dat de helft van de Palestijnen die sinds het begin van de Palestijnse opstand bij botsingen in de Gazastrook om het leven zijn gekomen, door schoten in het hoofd is gedood. Een op 7 november uitgekomen rapport van de organisatie stelt dat bovendien een kwart van de 1.134 gewonden in Gaza en de Westelijke Jordaanoever schoten in het hoofd en de nek heeft opgelopen.

De Amerikaanse arts dr. Robert Kirschner van de medische faculteit van de universiteit van Chicago heeft de Palestijnen verzocht Israël niet meer te beschuldigen van het gebruik van dumdumkogels die in het lichaam uiteenspatten en vaak onherstelbare schade aanrichten. Dat deed hij nadat hij een groot aantal Palestijnse lijken had onderzocht. Volgens Kirschner hebben gewone kogels met een doorsnee van 5.56 millimeter die het lichaam met een snelheid van 700 meter per seconde treffen vrijwel hetzelfde effect als een dumdumkogel. Uit zijn onderzoek blijkt dat de grote kogels die Israëlische scherpschutters gebruiken minder ernstige verwondingen toebrachten dan de kleinere kogels. De kogels met een doorsnee van 7.62 mm doorboren het lichaam, de kleinere daarentegen richten schade aan die Palestijnse artsen tot de conclusie bracht dat Israël dumdumkogels gebruikt.

DOSSIER VREDESPROCES MIDDEN-OOSTEN: www.nrc.nl