Geen doorbraken op conferentie over klimaat

De eerste week van de VN-klimaatconferentie in Den Haag heeft nog niet tot doorbraken geleid op de meest omstreden punten. Het is nu aan de ministers, die komende week de leiding van hun ambtenaren overnemen, knopen door te hakken. Minister Pronk (Milieu), voorzitter van de conferentie, omschreef de sfeer bij de onderhandelingen tussen de afgevaardigden van 180 landen gisteren niettemin als ,,zeer constructief''. Medewerkers van non-gouvernementele organisaties, zoals het Wereld Natuur Fonds, bevestigden dit. Wel is al duidelijk dat de rijke ontwikkelde landen een harde dobber hebben aan de olieproducerende landen. Deze eisen, met Saoedi-Arabië voorop, compensatie voor de inkomsten die zij derven als de wereld zuiniger met olie omspringt en op alternatieven overschakelt om de uitstoot van CO2 terug te dringen.