Fujimori reist onverwachts naar Japan

De president van Peru, Alberto Fujimori, heeft vanuit Tokyo tegenover het persbureau AFP ontkend dat hij bezig is in Japan voor zichzelf politiek asiel te regelen.

Fujimori's macht wankelt sinds hij twee maanden geleden vervroegde verkiezingen aankondigde. Hij reisde donderdag onverwachts van de topontmoeting in Brunei over economische samenwerking tussen Azië en de landen van de Grote Oceaan door naar Japan. Volgens de president, zoon van Japanse immigranten in Peru, wil hij zijn verblijf in Japan verlengen om ,,contacten te leggen met de economische autoriteiten in dit land''. Geruchten dat hij asiel zou willen aanvragen in Japan of Maleisië ontkende hij.

Donderdag nam de oppositie in het congres van Peru voor het eerst in acht jaar het invloedrijke voorzitterschap over. Daarmee neemt de kans toe dat Fujimori kan worden afgezet. Het gematigde congreslid Valentin Paniagua werd voorzitter, volgens de grondwet de vierde machtigste positie in het Peruaanse staatsbestel, na de president en zijn twee vice-presidenten. Gejuich ging op in het parlement, terwijl politici van de oppositie zich naar Paniagua haastten om hem te feliciteren en aanhangers van Paniagua scandeerden: ,,De dictatuur zal vallen! Het zal vallen!''

In 1992 sloot Fujimori het sterk verdeelde Congres in de zogeheten ,,zelf-coup'' waarna hij zichzelf dictatoriale bevoegdheden toekende. In september kwam zijn regime in zwaar weer terecht door de uitzending van video-opnamen van zijn inlichtingenchef Vladimiro Montesinos terwijl deze bezig was een parlementariër om te kopen.

Twee weken geleden bezetten ontevreden legereenheden een mijnstadje in het zuiden van Peru en eisten het aftreden van de president. Intussen is Montesinos, die na de onthulling op tv de benen nam, nog steeds voortvluchtig.

Fujimori heeft aangekondigd dat hij niet zal deelnemen aan een vandaag begonnen topontmoeting van Zuid-Amerikaanse leiders in Panama.